Rummikub on alunperin numerolaattoihin perustuva peli, johon voi osallistua 2–4 pelaajaa. Peliä sopii yli 8-vuotiaille. Peliin kuuluu 104 numerolaattaa, kaksi jokeria sekä neljä laattatelinettä. Laatat on numeroitu 1–13 neljällä eri värillä. Kutakin värisarjaa on kaksi kappaletta. Pelin aloituksessa jokaiselle pelaajalle annetaan satunnaiset 14 laattaa, joita säilytetään pelitelineessä muilta pelaajilta näkymättömissä. Pelin tavoitteena päästä eroon omista laatoistaan mahdollisimman nopeasti asettamalla yksi tai useampi laatta pelipöydälle sääntöjen mukaan. Mikäli pelaaja ei vuorollaan aseta sopivaa laattaa pöydälle, hän joutuu nostamaan uuden laatan.
Numerolaatoilla pelattavasta versiosta on kehitetty korttipeliversio, jossa numerolaatat korvataan pelikorteilla. Peliin voi osallistua 2-5 pelaajaa ja sitä pelataan kahdella täydellä korttipakalla (52 korttia + jokerit). Jokerit voidaan pitää pelissä mukana tai ne voidaan jättää sivuun.
Rummikub korttipelinä
Alkuperäisen Rummikub-pelin laattajakauma näyttää tarkemmalla vilkaisulla kovin tutulta: neljä väriä, numerot 1–13; jokerit; jokainen laatta tuplana. Siinähän on melkein kuin kaksi tavallista korttipakkaa. Näinollen Rummikubia voi kokeilla ennen lautapeliversion ostamista yhdistämällä kaksi tavallista korttipakkaa ja hakemalla säännöt netistä.
Laattasetin hankkimista kannattaa harkita tosissaan siinä vaiheessa, jos pelistä innostuu enemmän. Se on fiksu idea, koska tavallisilla tavallisilla pelikorteilla pelattaessa Rummikub vaatii runsaasti pöytätilaa ja pienillä pasianssikorteilla pelistä tulee vähän turhan haastavaa sekä korttien käsittelykään ei ole niin mukavaa.
Nimi Rummikub antaa viitteitä, että peli on rommipelien sukua. Rommipelit ovat alunperin mitä todennäköisimmin peräisin Kiinasta. Niissä tavallisesti vuoron alussa nostetaan kortti/laatta/nappula, katsotaan voittaako sillä ja jos ei voita, heitetään kortti/laatta/nappula pois. Käsi on tarkoitus saada muotoiltua erilaisiksi seteiksi. Yksi esimerkki tästä on perinteinen mahjong.
Rummikubissa – kuten myös muissa rommipeleissä on olennaisempaa päästä korteista eroon ja silloin korttisetit voivat olla myös pelaajien yhteisiä. Pisteet ovat silloin sakkoja käteen jääneistä korteista, kun joku saa kätensä tyhjäksi.
Rummikubinlähiukulaisia ovat manipulaatiopelit, kuten Vatikan, Carousel ja Shanghai. Kaupoissa tänä päivänä myytävä Rummikub muistuttaa lähinnä Vatikania.
Faktat Rummikubista
Israelilainen Ephraim Hertzano keksi Rummikubin, mutta keksintöä tässä taisi olla lähinnä perinteisen kansanperinnepelin paketoiminen kaupalliseksi tuotteeksi ja korttipakan korvaaminen tiilillä.
Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset ja pelaamaan pääsee lähes samoin tein. Peliä voidaan pelata erityisillä numerolaatoilla tai kahdella tavallisella korttipakalla.
Pelimenestys on melko paljon kortti-/laattatuurista kiinni. Melko suuri, huonolla laattatuurilla ei pelissä pärjää. Taitoa tarvitaan hahmottamaan, miten eri kortteja voisi mahdollisesti liikutella omien kortteja pelaamiseksi. Tämä lisää pelin houkuttelevuutta.
Pelierän kesto on puolisen tuntia erää kohden. Tämä vaihtelee luonnollisesti vähän sen mukaan, millaisia kortteja/laattoja pelaajilla on ja miten paljon aikaa pelaajat käyttävät miettimiseen.
Rummikubissa pelaajat koettavat muodostaa korteistaan suoria ja settejä pöytääkseen niitä. Pelin voitta ensimmäiseksi korteistaan eroon pääsevä. Setit ovat kolme tai neljä samaa korttia. Suorat ovat puolestaan vähintään kolme saman maan perättäistä korttia. Ässä voi olla aina pienin tai suurin kortti, mutta ei molempia saan aikaan.
Jaossa pelaajille jaetaan aina kymmenen korttia – jokerit voivat olla mukana pelissä. Jaon jälkeen laitetaan pakan päällimmäinen kortti kuvapuoli ylöspäin poistopakan päällimmäiseksi kortiksi.
Vuoron alkaessa pelaaja ottaa käteensä päällimmäisen kortin joko pakasta tai poistopakasta. Sen jälkeen pelaaja saa pelata kortteja kädestä pöytään eli pöydätä settejä tai lisätä omia käsikorttejaan jo pöydättyihin setteihin, joihin ne sopivat. Lopuksi pitää heittää yksi kortti kädestä poistopakkaan. Jos pelaaja nosti poistopakan päällimmäisen kortin, sitä ei saa heittää takaisin poistopakkaan samalla vuorolla.
Tuurilla vai taidolla
Rummikub on luonteeltaan kevyt peli, jossa korttionnella on melko suuri osa pelissä. Jos kortit eivät yksinkertaisesti osu kohdalle, kortteja voi joutua nostelemaan useamman vuoron ajan.
Rummikubissa taitoa tarvitaan hahmottamaan, miten eri kortteja voisi mahdollisesti liikutella omien kortteja pelaamiseksi. Pelissä pitää olla pelisilmää ja aina ei kannata välttämättä pelata kaikkia mahdollisia korttejaan, vaan on hyvä jättää joitain kortteja jemmaan seuraavaa kierrosta varten. Näin voi pantata hyviä pelipaikkoja ja hieman estää sitä, ettei vastustajille kerry liikaa hyviä paikkoja omille korteilleen. Peliä voidaan pelata myös useita kierroksia, jolloin pelaajat saavat miinuspisteitä telineisiinsä jääneistä korteista.
Peliharrastajille Rummikub on turhan tuuripitoinen. Perhepelinä se on edelleen ihan kelpo valinta ja on helppoa nähdä, miksi se on noussut melkoiseen suosioon. Ihan pahimmille pelinjumittajille tai jäätäjille peli ei sovi. Tästä syystä joissakin ohjeissakin mainitaan sopivaksi vuoron miettimisajaksi yhtä minuuttia. Tämä vaikuttaa varsin kohtuulliselta. Jos marketin hyllyllä on Monopolin tai Afrikantähden rinnalla Rummikub, kannattaa valinta kohdistaa Rummikubiin.
Kiva peli vanhuksille
Rummikub on melko kepeä ja yksinkertainen peli. Koska pelin kesto vaihtelee pelaajien taitojen ja tuurin mukaan, peli soveltuu mainiosti ajanvietteeksi niin nuoremmille kuin vanhemmillekin pelaajille.
FAQ
Mitä Rummikub tarkoittaa?
Rummikub on alkuperäinen numerolaatoilla pelattava versio pelistä. Korttipelinä peli tunnetaan yleensä nimellä rommi.