Kenoarvonta

Keno on Veikkauksen arvontapeli, jossa pelaaja valitsee 2-10 numeroa 70-numeroisesta taulukosta. Kone arpoo 20 numeroa väliltä 1-70. Pelaaja voittaa, jos hänen valitsemansa numerot osuvat arvottuihin numeroihin. Lisäksi 20 numeron lisäksi arvotaan yksi KunkkuNumero, joka on yksi arvotun sivun numeroista.

Kenon arvonta-ajat ja päivät

Kenoarvontoja on kolme päivittäin – päiväarvonta, ilta-arvonta ja myöhäisillan arvonta..

Kenon päiväarvontaan voi osallistua päivittäin kello 14:45 asti. Tulokset päiväarvonnasta julkaistaan Veikkauksen kotisivulla kello 15. Ilta-arvontaan voi osallisa 20:45 asti. Arvonta ja arvontatulos tulevat TV Nelosela kello 20:58.

Myöhäisillan arvontaan voi osallistua kello 22:45 mennessä ostetuilla pelilipuilla ja -tositteilla. Tulokset julkaistaan seuraavana päivänä Veikkauksen kotisivulla, Teksti-TV:ssä, Iltasanomien verkkosivulla sekä Veikkaus-palveluviestinä.

Luonnollisesti Keno-tulokset löytyvät takautuvasti Veikkauksen kotisivulta.

Kenoarvonnan eteneminen

Kenoarvonnassa kone arpoo 20 numeroa 70:sta numerosta sekä KunkkuNumeron satunnaislukugeneraattorilla. Tästä syystä tulos on aina puhdasta sattumaa ja täysin arvoitus. Siihen ei voi itse vaikuttaa mitenkään. Siksipä Keno-peliä voidaan todellakin kutsua osuvasti tuuripeliksi.

Päiväarvonta suoritetaan tietokonearvontana päivittäin iltapäivällä ja tulos julkaistaan Veikkauuksen ja Sanoma Median kotisivuilla heti arvonnan jälkeen kello 15:00. Ilta-arvonta esitetään vähän ennen iltayhdeksää tuloslähetyksenä Nelosella televisiossa.

Myöhäisillan arvonta on taas tietokonearvontana ja sen tulokset julkaistaan varhain seuraavana aamuna.

Arvontajärjestelmä on poliisihallituksen arpajaishallinnon hallussa oleva, valvoma ja hyväksymä.

Ilta-arvonnan tulokset voi katsoa arvontalähetyksestä televisiosta. Muut tuloksen ilmaantuvat pelisivuille arvontojen jälkeen. Päiväarvonnan tulos tulee vartin sisällä Veikkauksen verkkosivuille ja myöhäisillan arvonnan tulos löytyy verkosta ja muista lähteistä heti seuraavana aamuna.

Kenoarvonta-lähetykset

Kenon ilta-arvonta tulee päivittäin tv-lähetyksenä iltauutisten yhteydessä Nelosella. Tuloslähetyksessä arvotut numerot paljastetaan katsojille dynaamisena, graafisena esityksenä. Arvontatulos näkyy kattavasti myös Veikkauksen ja Sanoma Median nettisivustoilla.

Arvonta tehdään poliisihallinnon arpajaishallinnon hallussa olevalla, valvomalla ja hyväksymällä arvontajärjestelmällä.

Viralliset valvojat vahvistavat Kenon voitonjaot eli pelin tuloksen ja voittojen määrät, kuten muissakin Veikkauksen peleissä.

Arvontatavat

Keno-arvonnat ovat tavallisesti kolmesti päivässä seitsemänä päivänä viikossa. Kenon numerot arvotaan nykyään tietokonepohjaisella järjestelmällä. Joissakin maissa ja yhteyksissä Keno-arvonta tehdään vielä palloja sekoittavalla ja kuppeihin pudottavalla koneella.

Pelaaja voi yleensä valita peliriveilleen 2-10 numeroa 70 numerosta. Peliriveille voi valita KunkkuNumerot, jotka oikeuttavat KunkkuKertoimiin, jos Keno-rivilläsi on sekä kenotason voitto ja KunkkuNumero.

KunkkuNumero arvotaan varsinaisten Keno-voittonumeroiden joukosta numeroiden arvonna jälkeen.

Vinkit ja strategiat Kenoarvontaan

Tavallisessa Kenossa pelaaja valitsee peliriviä kohden omat 2-10 numeroa 70 numeron joukosta. Joissakin Keno-peleissä voi olla vaihteleva määrä valittavissa olevia numeroita. Eri tahot ovat jo pitkään pohtineet ja laskeskelleet, että voisi Kenoon löytää sopivaa strategiaa voiton varmistamiseksi.

Joku viisas on päätynyt johtopäätökseen laskelmissaan, että numerot 1, 2, 4, 6, 7, 16, 18, 31, 38 ja 43 olisivat voittonumeroiden joukossa muita numeroita useammin. Joku on myös väittänyt, että tietyillä numeroila voittaminen on harvinaisempaa kuin toisilla numerolla. Nämä numerot ovat 10, 15, 20, 27, 35, 42, 45, 46, 61 ja 70.

Kaikesta pohdiskelusta, spekuloinnista ja huolimatta Kenossa voittaminen on puhtaasti onnesta ja tuurista kiinni. Voittonumeroiden ilmaantuminen arvontaan on täysin sattumanvaraista. On silkka mahdottomuus tietää ennalta, että löytyykö arvottavan Kenon sen kertainen voittonumero useammin tai harvemmin arvottujen voittonumeroiden listalta vai onko voittonumero täysin joku muu numero. Sekin on mahdollista, että yksikään voittonumero ei löydy yllä mainituista numerojoukoista. Mahdollisia voittavia numeroita on virallisessa kenossa kuitenkin 70 kappaletta.

Keno-arvontakone ja teknologia

Joissakin maissa ja yhteyksissä Keno-arvonta suoritetaan edelleen palloja sekoittavassa, bingo- tai lotto-arvontakonetta muistuttavalla koneella, joka arpoo pallo pudottelemalla pallon koneessa putkeen pallo kerrallaan. Nämä vanhat Keno-koneet alkavat olemaan jo katoavaa kansanperinnettä, kun ne ovat vanhoja ja vähän epäluotettaviakin, kun tekniikka voi niissä pettää.

Yhä useammin Keno-arvonnat tekee tietokone/tietokoneohjelma, joka perustuu satunnaislukugeneraattoriin. Suomessa arvonnat tehdään tietokonepohjaisella arvontajärjestelmälä, jota hallinnoi ja valvoo Poliisihallituksen arpajaishallinto. Arvontatulokset varmistaa viralliset valvojat kuten kaikissa isommissa arvonnoissa ja arpajaisissa.

UKK

Mistä voin lukea lisää Kenoarvonta-säännöistä?

Helpoin tapa löytää lisätietoja Kenoarvonnan säännöistä on hakea niitä internetistä. Hyvä tietolähde on muun muassa Veikkauksen kotisivu.

Kuinka Kenoarvonta toimii?

Kenoarvonnat tehdään kolmesti päivässä seitsemänä päivänä viikossa – päivä- ja ilta-arvonnassa sekä myöhäisillan arvonnassa. Kussakin arvonnassa arvotaan 20 numeroa 70 numeron joukosta sekä KunkkuNumero. Arvonnat tehdään satunnaislukugeneraattoriin perustuvalla tietokonepohjaisella arvontajärjestelmällä valvotuissa olosuhteissa.

Ovatko Keno ja Kenoarvonta reiluja?

Keno ja Kenoarvonta ovat reiluja ja tasapuolisia. Kaikilla pelaajilla on samat mahdollisuudet voittaa pelissä. Voiton todennäköisyyteen pelaajat eivät voi juuri vaikuttaa numerovalinnoillaan, koska todennäköisyydet kaikille voittonumeroille on samat. Voittokertoimiinsa pelaaja voi vaikuttaa panosvalinnallaan sekä valitsemalla KunkkuKertoimet.