Pokerikädet

Pokeria pelataan taitoa ja tuuria vaativa korttipeli, jota tavallisella 52 kortin pakalla – ilman jokereita tai jokerien kanssa. Jokerien mukana oli riippuu joko pelaajien välisestä sopimuksesta ennen peliä tai pelattavasta pokerimuunnelmasta. Mikäli jokerit ovat mukana, se voi olla kädessä ”puuttuva kortti” tai viimeinen kortti korttiyhdistelmän aikaansaamiseksi. Pokeripelissä voi olla mukana 2-10 pelaajaa pelattavasta muunnelmasta riippuen.

Tavallisimmin pelattavia pokereita ovat Avopokeri, Käsipokeri, Omaha ja Texas Hold’Em. Kaikissa edellämainituissa pokerimuunnelmissa sovelletaan samaa pokerikäsien arvojärjestystä. Useimmissa pokerin muunnelmissa voi saada esimerkiksi korkeimman kortin, parin, kaksi paria ja kolmoset. Peleissä on myös mahdollista saada suora, väri, täyskäsi, neloset ja värisuora.

Jos pelissä on pelaajilla kaksi samanarvoista kättä, valitaan voittaja korttien arvon perusteella. Pokerissa korttien maat ovat usein samanarvoisia, jolloin esimerkiksi ruutuväri on samanarvoinen ristivärin kanssa. Joissain pokeriversiossa maat voivat toisaalta ratkaista tasapelitilanteen.

Pokerikäsien arvojärjestys

Pokerikäsien arvojärjestys määräytyy niiden todennäköisyyksien perusteella, joilla käden voit saada pelissä. Näinollen mitä arvokkaampi käsi, sitä pienemmällä todennäköisyydellä käden voi saada pelin aikana. Värisuoraa on todella haastavaa saada, joten se on arvoltaan korkein pokerikäsi. Se muodostuu viiden peräkkäisen arvon kortista, joiden pitää olla samaa maata. Jos pelissä on useampi pelaaja, joiden pokerikäsi viittaa värisuoraan, valitaan korkein värisuora voittajaksi. Korkein mahdollinen värisuora päättyy ässään.

Parhaat pokerikädet ei aivan välttämättä ole aina avain voittoon. Joku pelaajista pelissä voi bluffata – toisien sanoen korottamalla pottia hiillostaa muut pelaajat pelistä ulos.

Opettele pokerikädet ja niiden arvojärjestys parhaasta huonoimpaan

Värisuora
Viisi peräkkäistä korttia samaa maata
Suurempi värisuora voittaa matalamman. Pokerin paras mahdollinen käsi on värisuora A-K-Q-J-T. Se tunnetaan nimellä kuningasvärisuora eli ”reeti”.

Neljä samaa – Neloset
Neljä samaa korttia
Isommat neljä korttia voittavat. Jos neloset ovat samat, suurempi viides kortti voittaa (mahdollista esim. Texas Holdemissa)

Täyskäsi
Kolme samaa ja pari
Jos useammalla pelaajalla on täyskäsi, isommat kolmoset voittavat. Jos kädet ovat vielä kolmosilla tasan, isompi pari ratkaisee pelin.

Väri
Viisi korttia samaa maata
Jos useammalla pelaajalla on väri, väreistä voittaa se, jossa on korkein kortti. Parhaassa värissä on siis ässä.

Suora
Viisi peräkkäistä korttia
Korkeampi suora voittaa. Ässä voi olla pienin (5-4-3-2-A) tai suurin (A-K-Q-J-T) kortti.

Kolme samaa – Kolmoset
Kolme samaa korttia
Isommat kolme korttia voittavat.
Jos kolmoset ovat samat, suurempi neljäs tai viides kortti voittaa (mahdollista esim. Texas Holdemissa)

Kaksi paria
Kaksi paria ja viides kortti
Suurempi pari voittaa. Jos isompi pari tasan, katsotaan seuraavaa paria. Jos se tasan, verrataan viidettä korttia, joista suurempi voittaa.

Pari
Pari ja kolme ylimääräistä korttia
Suurempi pari voittaa. Jos tasan, verrataan ylimääräisiä kortteja, joista suuremmalla voittaa.

Korkein kortti
Ei mitään yllä olevista
Suuremmalla kortilla voittaa.

Treenaa pokerikäsiä puhelimellasi

Menestyminen pokeripelissä on kiinni siitä, että hallitset pelisäännöt sekä pokerikädet hyvin. Voit opiskella lukemalla kirjoja tai artikkeleita. Se voi olla vähän yksitoikkoista, joten mukavamaa voi olla treenaa pokerikäsiä puhelimellasi tai tabletillasi.

Nettipokeri on niin pitkälle kehittynyttä tänä päivänä, että voit pelata ja treenata myös matkapuhelimellasi. Tarjolla on lukuisia mobiililaitteiden kanssa yhteensopivia nettipokerisivustoja. Oma lukunsa ovat nettipokerisivustoilta ja sovelluskaupoista löytyvät sovellukset pokerin pelaamiseen. Yleensä voit myös ladata sivun/sovelluksen mobiiliversion, jossa pystyy useimmiten harjoittelemaan ja pelaaman pokeripeliä täysin ilmaiseksi.

Aloittelijoille suositellaankin yleensä harjoittelemaan pokeria sen verran, että säännöt ja kaikki pokerikädet ovat hallinnassa ennen varsinaisen pelaamisen aloittamista. Sääntöjen ja pokerikäsien hallitseminen ennen rahalla pelaamisen aloittamista nopeuttaa peliä, takaa peliturvallisuutta ja varmistaa ettet joudu antamaan tasoitusta kokeneemmille vastustajille pelissä. Mieluummin tahdot varmasti päästä etulyöntiasemaan muita aloittelevia pelaajia vastaan.

Pokerikädet Ace to Five lowball pokeripeleissä

Ace to Five Lowball tai Lowball on vetopokeria, jossa alin käsi voittaa potin. Jokaiselle pelaajalle jaetaan viisi korttia kuvapuoli alaspäin, minkä jälkeen on panostuskierros. Pelaajien on avattava panoksella tai kippauksella. Pelaajilla, jotka jäävät pottiin ensimmäisen panostuskierroksen jälkeen, on nyt mahdollisuus parantaa käsiään vaihtamalla käsissään olevat kortit uusiin. Tämä on arvonta. Peliä pelataan yleensä yhdellä tai useammalla blindilla, joskus lisättynä ante. Jotkut panostusrakenteet sallivat ison blindin maksamisen; muut rakenteet vaativat, että minimi panos on kaksinkertainen iso blindi. Limit-pokerissa tavallisessa rakenteessa on limitin kaksinkertainen arvonnan jälkeen (Pohjois-Kalifornia on poikkeus.)

Suosituimmat lowball-muodot ovat ässästä viiteen lowball (tunnetaan myös nimellä California lowball) ja kakkosesta seitsemään lowball. (tunnetaan myös nimellä Kansas City lowball). Ace-to-lowball on saanut nimensä, koska paras käsi siinä muodossa on 5-4-3-2-A.

Deuce-to-seven lowball saa nimensä, koska paras käsi siinä muodossa on 7-5-4-3-2 (ei samaa maata). Lisätietoja lowballin muodoista on kunkin pelin yksittäisessä osiossa.

Voittaako aina se pelaaja, jolla on paras käsi?

Jos pelissä on mukana vielä useampi pelaaja, pelin voittaa se, jolla on paras käsi. Jos muut pelaajat luovuttaneet, potin kerää viimeisenä mukana oleva.

Voittaako suora värin?

Ei. Suora on väriä vahvempi käsi.

Onko jokin maa parempi kuin toinen pokerissa?

Pokerissa maat ovat lähes poikkeuksetta samanarvoisia. Näinollen useimmiten tilanteissa joissa kahdella tai useammalla pelaajalla on samanarvoinen käsi, jaetaan potti voittajien kesken. Poikkeuksellisesti maille voidaan sopia arvojärjestys ennen peliä. Joillain alueilla tunnetun herttareetin paremmuus muihin kuningasvärisuoriin on vain alueellinen sääntömuunnos, eikä virallinen sääntö.

Kaksi paria

Kaksi paria on pokerikäsistä toiseksi heikoin, mutta kolmanneksi todennäköisin pokerikäsi saada pelin edetessä.

Kumpi voittaa jos kahdella pelaajalla on molemmilla kuningasvärisuora?

Mikäli maiden arvojärjestyksestä ei olla erikseen sovittu pelin alussa, potti menee jakoon pelaajien kesken. Jos maiden arvojärjestyksestä on sovittu tai käytössä on sääntö valtista tai herttareetistä, potti menee vahvimman kuningasvärisuoran saaneelle.

Mikä on paras pokerikäsi ja mikä pokerikäsi voittaa?

Kuningasvärisuora on paras pokerikäsi. Se on saman maan kortit; 10-J-Q-K-A.

Mikä maa sijoittuu parhaiten?

Jos pelin alkaessa ei olla sovittu maiden arvojärjestyksestä, maat ovat saman arvoisia.

Kuka voittaa kun pöydästä muodostuu neljä samaa?

Pelaaja, jolla on suurin kickeri eli sivukortti; viides kortti, voittaa. Esim. yhteiset kortit ovat 8-8-8-8-5, sinulla on A-K ja vastustajallasi K-Q, sinä voitat, koska paras 5-korttinen kätesi on 8-8-8-8-A, kun vastustajasi on 8-8-8-8-K. Jos pöydässä olisi 8-8-8-8-A, potti jaettaisiin, koska kummankin paras käsi olisi 8-8-8-8-A.

Mitä jos pöydässä on suora?

Potti jaetaan. Potinjako varmistaa, ettei kenelläkään ole parempaa kättä tai korkeampaa suoraa käsikorttejaan käyttäen.

Onko kolmoset parempi käsi kuin kaksi paria?

Kyllä. Kolmoset voittaa kaksi paria.

Voittaako 3-3-3-A-A-täyskäsi vastustajan käden 8-8-8-K-K?

Täyskäsi 8-8-8-K-K voittaa täyskäden 3-3-3-A-A, koska suuremmat kolmoset ratkaisevat täyskäden vahvuuden.

FAQ

Mikä on neljän väri?

Neljän väristä puhutaan, kun käytät pöydässä olevat neljä samaa maata olevaa korttia muodostaaksesi suoran. No-Limit Hold’emissä tämä käsi ei kuitenkaan ole minkään arvoinen. Tästä kädestä puhutaan Pot Limit Omahassa, mutta siinäkin käden muodostamiseen tulee käyttää molemmat käsikortit, joten neljän suora ei ole mahdollinen.

Mitä jos minulla on sama pari kuin vastustajalla?

Mikäli pelaajilla on saman arvon pokerikäsi, olivat ne sama pari tai suurin kortti – potti tullaan jakamaan. Esim. taskuässät vastaan taskuässät yksinkertaisesti tarkoittaa, että potissa olevat rahat jaetaan.

Voiko suoran muodostaa korteilla 4-3-2-A-K?

Ei, koska ässä voi olla suurin (A-K-Q-J-10 ) tai pienin kortti (A-1-2-3-4) – ei kumpikin yhtä aikaan.

Onko väri parempi kuin täyskäsi?

Ei. Täyskäsi on vahvempi kuin väri.

Onko ässä 1 vai 14 pokerissa?

Ässä on pelitilanteen ja pelaajan valinnan mukaan joko 1 tai 14.

Voittaako ”punaiset” tai ”mustat” suoran?

”Punaisilla” tai ”mustilla” korteilla; mailla ei ole pokerissa mitään erillistä merkitystä, eivätkä ne siten voita mitään muita käsiä. Värin tai värisuoran saadaksesi sinulla täytyy olla viisi samaa MAATA olevaa korttia. Tämä tarkoittaa joko viisi pataa, viisi herttaa, viisi ristiä tai viisi ruutua. Viisi samaa väriä ei riitä.