Nämä ovat Canasta-pelin säännöt

Canasta on korttipeli, joka keksittiin Uruguayssa 1940-luvulla. Pelistä tuli nopeasti suosittu Etelä-Amerikassa ja levisi sitten muualle maailmaan, mukaan lukien Pohjois-Amerikkaan, Eurooppaan ja Aasiaan. Canastaa voi pelata kahdesta kuuteen pelaajaa. Pelin tavoitteena on yksinkertaisesti kerätä pisteitä muodostamalla yhdistelmiä, jotka ovat samanarvoisia korttisarjoja sekä canastoja, jotka ovat seitsemän kortin yhdistelmiä. Canastaa pelataan kahdella 52 kortin tavallisella pakalla sekä neljällä jokerilla, eli yhteensä peli vaatii 108 korttia. Nämä ovat canastan perussäännöt mutta pelistä on kuitenkin olemassa lukuisia muunnelmia ja joillakin pelaajilla voi olla ihan omat kotisääntönsä.

Pelin historiaa

Canasta on muunnos Rommista, korttipelistä, joka syntyi Yhdysvalloista 1900-luvun alussa. Rommiin ja muihin vaihtoehtoisiin korttipeleihin voi tutustua lisää tästä. Canastan tarkka alkuperä ei ole selvä, mutta uskotaan, että pelin keksi uruguaylainen kaveriporukka, joka etsi uutta korttipeliä. Pelin suosio kasvoi nopeasti ja ennen pitkää se oli levinnyt Argentiinaan ja muualle Etelä-Amerikkaan.1940-luvulla Canasta tuli suosittu Yhdysvalloissa, jossa julkkikset omaksuivat sen ja siitä tuli kansallinen villitys. Peli nähtiin keinona paeta sodan aiheuttamaa stressiä ja pitää hauskaa ystävien ja perheen kesken.

Canastan suosio jatkoi kasvuaan 1950- ja 1960-luvuilla, ja se pysyi suosittuna korttipelinä pitkälle 1900-luvun lopulle saakka. Viime vuosina canastan suosio on kuitenkin laskenut jonkin verran, kun uusia pelejä ja viihdemuotoja on ilmaantunut. Tästä huolimatta canasta on edelleen rakas korttipeli monille ihmisille ympäri maailmaa, ja perheet ja ystävät pelaavat sitä edelleen niin kotona kuin pubeissakin. Sen jatkuva suosio on osoitus pelin yksinkertaisesta, mutta koukuttavasta pelattavuudesta ja sen kyvystä tuoda ihmiset yhteen pitämään hauskaa. Suomessakin toimii Canastaliitto, joka kerää aktiiviharrastajia yhteen.

Canastaa pelataan kahdella korttipakalla

Canasta-pelin alussa jakaja sekoittaa kortit ja jakaa 11 korttia kullekin pelaajalle. Loput kortit asetetaan vetopinoon siten, että ylin kortti käännetään ylösalaisin hylättyjen pinon aloittamiseksi. Jakajan vasemmalla puolella oleva pelaaja aloittaa kierroksen ensimmäisenä. Vuorollaan kaikki osallistujat nostavat joko ylimmän kortin vetopakasta tai ylimmän kortin hylätyistä pinoista. He voivat sitten muodostaa yhdistelmiä ja lisätä kortteja olemassa oleviin yhdistelmiin. Pelaaja voi myös laskea canastan, jos hänellä on sellainen. Vuoronsa lopussa pelaajan on hylättävä yksi kortti kuvapuoli ylöspäin hylkäyspinosta.

Yhdistelmä on kolmen tai useamman samanarvoisen kortin sarja. Korttien tulee olla joko kaikkia luonnollisia kortteja (eli ei jokeria) tai kaikkia villejä kortteja (eli jokereita ja kakkosia). Yhdistelmä voi sisältää myös yhden tai kaksi jokerikorttia sekä luonnollisia kortteja. Canasta puolestaan on seitsemän kortin sekoitus. Se voi koostua luonnollisista korteista tai luonnollisten ja villikorttien yhdistelmästä. Täysin luonnollisista korteista koostuvaa canastaa kutsutaan ”puhtaaksi canastaksi” ja se on arvokkaampi kuin canasta, jossa on villit kortit.

Pisteiden jako

Käden lopussa kukin osanottaja laskee yhteen pisteensä yhdistelmästään sekä mahdolliset bonuspisteet poistumisesta tai canastan tekemisestä. Myös pelaajan käteen jääneistä korteista tuomitaan rangaistuksia. Eniten pisteitä saanut pelaaja voittaa käden ja ansaitsee pisteitä oman ja vastustajansa pistemäärän välisen eron perusteella. Ensimmäinen joukkue, joka saavuttaa ennalta määrätyn pistemäärän (yleensä 5 000), voittaa pelin.

Pelaaja voi poistua, jos hänellä on vähintään yksi canasta ja kaikki hänen jäljellä olevat kortit yhdistetään tai lisätään olemassa oleviin yhdistelmiin. Päästäkseen ulos pelaajan on hylättävä viimeinen korttinsa ja ilmoitettava, että hän poistuu. Sitten pelaajat laskevat pisteet yhdistelmässä ja canastoissa sekä mahdolliset bonuspisteet.

Pelin poikkeussäännöt

Canastassa on useita erikoissääntöjä ja muunnelmia, jotka voidaan lisätä peruspeliin, jotta pelistä voidaan tehdä vieläkin mielenkiintoisempi ja haastavampi. Punaiset kolmoset ovat erikoiskortteja, jotka ovat bonuspisteiden arvoisia, mutta joita ei voida yhdistää. Jos pelaaja vetää punaiset kolmoset, hänen on asetettava se kuvapuoli ylöspäin pöydälle ja nostettava uusi kortti.

Käden lopussa eniten punaisia kolmosia kerännyt pelaaja ansaitsee bonuspisteitä, kun taas vähiten punaisia kolmosia omaava osallistuja menettää pisteitä. Jokerit ovat villejä kortteja, joita voidaan käyttää yhdistelmissä ja canastoissa. Jos pelaaja vetää jokerin pakasta, hänen on korvattava se kädessään olevalla luonnollisella kortilla.

Canastaa verkossa

On olemassa monia verkkosivustoja ja sovelluksia, jotka tarjoavat canastaa online-pelinä sekä maksullisina että ilmaisversioina. Suosituimmat alustat canastan pelaamiseen ovat muun muassa Canasta Palace, joka tarjoaa Canasta-pelejä ilmaiseksi sekä Canasta.net, joka tarjoaa canastaa sekä monia muita kortti- ja lautapelejä. Jotkut näistä sivustoista mahdollistavat pelaamisen muita pelaajia vastaan ympäri maailmaa, kun taas toiset tarjoavat pelistä yksinpeliversioita, joita voit pelata tietokonetta vastaan. Canastan pelaamiseen verkossa edellyttää vain laitteen, kuten tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen ja internet-yhteyden. Joissakin tapauksissa on myös luotava tili käyttääkseen pelialustaa.

Online-canastaa pelataan tyypillisesti samalla tavalla kuin perinteistä korttipeliä. Pelaajan on muodostettava yhdistelmiä ja canastoja ansaitakseen pisteitä. Canastan pelaaminen verkossa voi siis olla hauska ja kätevä tapa nauttia pelistä mukavasti kotonasi tai missä tahansa, missä sinulla on internet-yhteys. On kuitenkin tärkeää valita hyvämaineinen verkkosivusto tai sovellus varmistuaksesi siitä, että henkilökohtaiset tietosi ja tilitapahtumasi pysyvät turvassa.