Kuinka ristiseiskaa pelataan?

Ristiseiska kuuluu Suomen pelatuimpiin ja rakastetuimpiin korttipeleihin. Peliä eri versioineen nimitetään joskus myös seiskaksi, kiusaksi, pihistykseksi tai fan-taniksi. Se on suosittu seurapeli, jonka parissa viihtyvät kaikenikäiset. Sitä voi pelata 2-8 henkilön voimin, eikä siihen tarvita kuin tavallinen 52 kortin pakka. Tavoitteena on päästä omista korteista eroon ensimmäisenä. Tässä oppaassa perehdytämme sinut ristiseiskan helppoihin sääntöihin.

Alkuvalmistelut

Valmistelkaa peliä varten pöytä tai muu tasainen alusta, jonka ympärille pelaajat mahtuvat sujuvasti istumaan. Tavallinen korttipakka jaetaan sitten pelaajien kesken viimeistä korttia myöten – kortit eivät välttämättä mene tasan, mutta sillä ei ole merkitystä. Se pelaaja, jolla on kädessään pelin nimeäkin kantava ristiseiska, aloittaa pelin lyömällä tämän kortin keskelle pöytää kuvapuoli ylöspäin.

Jos ristiseiska pelinä kiinnostaa enemmänkin, voit tämän kirjoituksen ohella syventyä siihen myös muilla netin korttipelisivustoilla. Jos haluat aloittaa oikein kattavalla infopaketilla, lue lisää täältä.

Pelin kulku

Kun ristiseiska on pöydässä, jatkuu peli myötäpäivään eli aloittaneen pelaajan vasemmalla puolella istuva pelaaja on vuorossa seuraavaksi. Hän voi lyödä pöytään joko toisen maan seiskan (ristiseiskan viereen) tai ristikutosen (ristiseiskan alapuolelle). Eli kun yhden maan seiska on pöydässä, voi sen alle lyödä saman maan kutosen ja kun myös kutonen on pöydässä, voi pelaaja lyödä myös saman maan kasin, joka sijoitetaan seiskan yläpuolelle.

Rivejä muodostuu pöydälle siis kolme; keskellä seiskat, niiden alapuolella kutoset ja ylimpänä kasit, maittain järjestettyinä. Kun jossakin maassa on nämä kaikki kolme, voidaan niiden päälle alkaa pelata myös muita kortteja. Kutosten päälle lyödään kortteja järjestyksessä 5, 4, 3, 2 ja ässä. Kasien päälle vastaavasti 9, 10, jätkä, rouva, kunkku. Ässä ja kunkku täten sulkevat pinot.

Kuka voittaa?

Pelin voittaa se pelaaja, joka on ensimmäisenä päässyt eroon käsikorteistaan. Halutessanne voitte pisteyttää loput pelaajat niin, että käteen jääneistä korteista tulee kustakin yksi tai arvon mukainen määrä miinuspisteitä. Häviäjä on silloin se, jolla on eniten miinuspisteitä.

Yleensä peli päättyy, kun yhden käsi tyhjenee. Peliä voidaan kuitenkin vielä jatkaa jäljelle jääneiden pelaajien kesken niin kauan, että vain yhdellä on enää kortteja kädessään. Tällöin häviäjä on luonnollisesti tämä viimeiseksi jäänyt pelaaja.

Eri muunnelmat

Ristiseiskasta on olemassa lukemattomia muunnelmia, joilla peliin saa halutessaan tuotua hieman uutta jännitystä tai haastetta. Esittelemme nyt joitakin yleisimpiä versioita.

Pantti

Ristiseiskassa tulee välillä tilanne, jossa pelaaja ei pysty vuorollaan lyömään mitään korttia pöytään. Joskus tässä tapauksessa pyydetään korttia edelliseltä pelaajalta ja vuoro siirtyy sitten eteenpäin. Kortin pyytämisen sijasta voidaan käyttää myös panttia, joka voi olla mikä tahansa pieni esine: esimerkiksi kolikko tai tulitikkurasia. Pelaaja ottaa siis itselleen pantin, jos hän ei pysty lyömään korttia.

Se pelaaja, jolla on pelin päätyttyä pantti hallussaan, häviää. Voi käydä niinkin onnettomasti, että saat pelattua kaikki korttisi pois, mutta häviät pelin tästä syystä. Panttia voidaan käyttää myös osana pisteenlaskua, kun määritetään pelin sijoituksia ja häviäjää.

Kasit ensin

Eräässä muunnelmassa pelataan seiskojen jälkeen ensin kasit ja vasta sitten kutoset. Peli poikkeaa normaalista myös siten, että ässät pelataan kuninkaiden päälle ja alarivin pinot sulkeutuvat kakkosella.

Ässät ylä- tai alariviin

Tässä versiossa ensimmäisenä ässän pelaava saa päättää, pelaako korttinsa kuninkaan (ylärivi) vai kakkosen (alarivi) päälle. Muiden on tämän jälkeen seurattava esimerkkiä, eli jos pelaaja päättää ässän sulkevan ylärivin, ei ässiä voi pelata alariviin. Pinot eivät kaadu ennen ensimmäisen ässän pelaamista.

Venäläinen ristiseiska

Venäläisessä ristiseiskassa pelataan yseillä ja käytössä on 36 kortin pakka. Peli alkaa siis seiskan sijasta ysillä ja on täten hieman ristiseiskaa nopeatempoisempi.

Ranskalainen domino

Tässä pelissä aloittaja päättää, millä kortilla peli aloitetaan. Tämän kortin viereen ladotaan saman arvoiset muut kortit ja näiden ylä- ja alapuolille aletaan lyömään kortteja samalla periaatteella, kuin ristiseiskassakin.

Kenelle ristiseiska sopii?

Ristiseiska on yksinkertaisten sääntöjensä vuoksi monille sopiva, matalan kynnyksen korttipeli. Se sopii erinomaisesti illanistujaisiin kaveriporukan kesken, mutta yhtä lailla myös koko perheen yhteisiin hetkiin. Erilaisilla sääntömuutoksilla peliä voi helpottaa tai vaikeuttaa osallistujien tason mukaisesti.

Ristiseiskaa ei uhkapelinä juuri pelata, mutta esimerkiksi hyvin samoilla säännöillä toimiva fan-tan on kasinoilla, myös netissä, varsin tavallinen näky. Ristiseiskan pelimekaniikoista pääsee siis nauttimaan myös siinä tapauksessa, ettei pelikaveria ole saatavilla. Uhkapelien kanssa on kuitenkin syytä muistaa vastuullinen pelaaminen – älä pelaa yli varojesi!