Lohkoketju teknologia on yksi tärkeimmistä keksinnöistä, jotka on tehty hetkeen. Se mahdollistaa hyvin monia erilaisia asioita, minkä takia se kerääkin hyvin paljon huomiota. Tämän takia lohkoketju teknologialle on myös luotu entistä enemmän erilaisia mahdollisuuksia, jotka tekevät siitä vielä mielenkiintoisemman.
Yksi näistä asioista on ehdottomasti älysopimusten luominen. Tämä on hyvin käytännöllinen toiminto, jota voi käyttää niin perus kuluttajat kuten suuret firmatkin. Mutta minkälainen toiminto on oikein kyseessä, ja miten sitä oikein voidaan käyttää? Tämä artikkeli tulee vastaamaan aivan kaikkiin näihin kysymyksiin, jotta sinulle selviää, mistä on oikein kyse, ja miksi se on niin suosittu asia.
Oletko kiinnostunut lohkoketjujen ominaisuuksien käytöstä?
On lähes mahdotonta, että et olisi ikinä kuullut lohkoketju teknologiasta ollenkaan. Se on hyvin suosittu mahdollisuus, jonka kryptovaluutat ovat nostaneet suureen kuuluisuuteen. Koska kryptovaluutat olivat itse asiassa ensimmäinen käytännön käyttötarkoitus lohkoketju teknologialle, monet luulevat sen olevan itse asiassa vanhempi kuin itse lohkoketju teknologian. Asia on kuitenkin päinvastainen, sillä lohkoketjut ovat olleet olemassa kauemman aikaa.
Nämä kaksi asiaa ovat silti vieläkin linkitettyjä toisiinsa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että jos haluat käyttää kaikkia lohkoketju teknologian mahdollistamia ominaisuuksia, sinulla tulee olla siihen kuuluvaa kryptovaluuttaa omistuksessa. Sen avulla sinä tulet maksamaan kaikki erilaiset maksut. Siinä tapauksessa, että sinulla ei ole vielä ollenkaan kryptovaluuttaa omistuksessa, sivusto kryptovaluuttakurssit.org voi olla loistava kohde. Sieltä voit nimittäin löytää kaiken tarvittavan tiedon aiheesta.
Mikä oikein on älysopimus?
Joten mikä älysopimus edes on? Kuten sen nimi vihjaa, kyseessä on tietenkin jonkinlainen älykäs sopimus. Koska sopimuksia voidaan solmia ihan mistä vain aivan kuten perinteisiä sopimuksia, tämä tietenkin tekee niistä hyvin käytännöllisiä kaikille perus kuluttajille. Lisäksi suuret yritykset voivat käyttää niitä tärkeiden sopimusten luomiseen vaikka yhteistyökumppaneiden kanssa.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan, älysopimuksen tehtävä on pitää sen molemmat osapuolet täysin turvassa. Sen päätarkoitus on suojata osapuolet petokselta, mikä tekee niistä hyvin mielenkiintoisen vaihtoehdon. Tämän takia ei ole ollenkaan yllättävää, että ne ovat nousseet niin suureen suosioon.
Miten älysopimukset oikein toimivat?
Joten miten älysopimus oikeastaan edes toimii? Kuten sanoimme jo, ne toimivat tietenkin lohkoketju teknologian päällä. Kaikki lohkoketjut eivät mahdollista niiden solmimista, joten tähän asiaan kannattaakin kiinnittää huomio. Sinun ei kuitenkaan tarvitse välttämättä tietää, miten teknillinen puoli asiasta toimii. Sinulle riittää, jos tiedät miten ne toimivat periaatteessa.
Koska älysopimuksia voidaan solmia oikeastaan mistä vain, me voimme käyttää esimerkkinä vaikka vuokrasopimusta. Sanotaan että Jaakko haluaa vuokrata asunnon ja Ville on vuokraisäntä. He päättävät solmia vuokrasopimuksen älysopimuksen avulla. Tämä alkaa heidän päättämällä sopimuksen ehdoista. Tämä voi olla esimerkiksi, että Jaakon pitää maksaa 1000 euron takuuvuokra ja Villen tulee lähettää sähköinen avain asuntoon. Kun he ovat sopineet ehdoista, ne asetetaan älysopimukseen.
Seuraavaksi molempien osapuolien tulee täyttää oma osuutensa. Toisin sanoen Jaakon tulee maksaa takuuvuokra ja Villen antaa sähköinen avain. Vasta kun molemmat osapuolet ovat täyttäneet tehtävänsä, nämä asiat siirtyvät eteenpäin. Toisin sanoen Ville ei tule saamaan takuuvuokraa ennen kuin hän on antanut avaimen ja toisinpäin. Tällä voidaan varmistaa, että kumpikaan osapuoli ei huijaa toista ja vie joko rahoja tai sähköistä avainta.
Kirjoitettu vs älysopimukset
Älysopimukset pohjautuvat selvästi tietenkin kirjoitettuihin sopimuksiin. Tämän takia on tietenkin mielenkiintoista tietää, miten nämä kaksi asiaa oikeastaan eroavat. Tietenkin kaikista selvin ero on se, että yksi vaihtoehto toimii lohkoketju teknologian avulla, mutta toinen ei.
Tämä ei kuitenkaan ole ainoa ero. Esimerkiksi kirjoitettu sopimus on kirjoitettu perinteisellä ihmisten kielellä, kun taas älysopimus on luotu koodilla. Mikä tulee automatisointiin, kirjoitettu sopimus on kokonaan automatisoitu, kun taas älysopimus vain osittain. Kirjoitettu sopimus tulee pysymään niin kauan tallessa, kun se säilytetään. Älysopimus tulee taas pysymään aina tallessa, koska se tulee olemaan osa lohkoketjua ajan loppuun asti. Viimeinen ero on se, että älysopimusta ei voida muuttaa, toisin kuin kirjoitettua sopimusta voidaan.
Älysopimusten historia
Kuten sanoimme, lohkoketju teknologia on itse asiassa paljon vanhempi kuin monet luulevat. Ensimmäiset versiot siitä on luotu jo 90-luvulla. Tällöin esiteltiin myös mahdollisuus käyttää lohkoketju teknologiaa muun muassa juuri älysopimusten luomiseen ja solmimiseen. Tämä tekee keksinnöstä huomattavan vanhan ja paljon vanhemman kuin monet kuvittelevat sen olevan.
Älysopimusten hyödyt
Älysopimukseen liittyy selkeästi hyvin monia erilaisia hyötyjä. Ehdottomasti yksi tärkeimmistä hyödyistä sen tarjoama turvallisuus sen käyttäjille. Tämän avulla osapuolet voivat varmistaa, että he eivät joudu petoksen uhriksi, mikä on tietenkin hyvin hieno asia.
Tämä ei ole kuitenkaan edes ainoa hyöty, mikä älysopimuksiin liittyy. Se, että älysopimus ei tule ikinä katoamaan ja se tulee aina pysymään samanlaisena on ehdottomasti yksi mahtava etu. Kaiken kaikkiaan ei ole yllättävää, että tämä on yksi suosituimmista käyttötarkoituksista lohkoketjulle.
Eri käyttötarkoitukset älysopimuksille tekee niistä erittäin käytännöllisiä
Koska älysopimuksia voidaan sitoa oikeastaan mistä vain, ne ovat ehdottomasti erittäin hyödyllisiä. Oli kyseessä sitten vuokrasopimus tai vaikka uusi työsopimus, älysopimuksen käyttäminen on erittäin hyvä vaihtoehto. Sen avulla kaikki voivat aina varmistaa pysyvänsä mahdollisimman turvassa sopimuksia sopiessa.