Seuraava artikkeli esittelee Windows 11:n uudistukset ja käyttökokemuksia. Pystyt lukemaan lisää sen vähimmäisvaatimuksista, jotka voivat vaikeuttaa käyttöjärjestelmän asentamista useisiin tietokoneisiin.
Suurin muutos Windows 11:ssä on uusi ulkoasu, jonka Microsoftin mukaan tarkoituksena on saada käyttäjät tuntemaan olonsa rauhallisemmaksi ja keskittyneemmäksi, enimmäkseen COVID-rajoitusten seurauksena. Uuden työpöytäominaisuuden avulla voit määrittää ja hallita useita projekteja työpöydälläsi. Myös Käynnistä-painike on kokenut muutoksia, sillä se on poistettu perinteiseltä paikaltaan tehtäväpalkin vasemmasta alareunasta ja siirretty keskelle, ja yläreunassa on näkyvä hakupalkki.
Windows 11 arvio yleisesti
Windows 11 on saapunut, ja sen mukana Microsoft esittelee visionsa henkilökohtaisen tietojenkäsittelyn tulevaisuudesta. Tämä on yksinkertaisempi, virtaviivaisempi ja pyöreämpi Windows, poistaen osan Windows 10:tä sotkeuttavista seikoista. Tämä tarkentaa, mitkä olivat Windows 10:n hyvät puolet muuttamatta liikaa käyttöjärjestelmää.
Mutta vaikka Windows 11 tuo mukanaan joitain tervetulleita parannuksia, monet ovat niin hienovaraisia, ettei niitä välttämättä huomaa jokapäiväisessä käytössä, ellet erityisesti etsi niitä. Yksi tällainen päivitys, joka jää tutkan alle useimmille käyttäjille, on Internet Explorerin poistaminen, jonka Microsoft poisti virallisesti kesäkuussa, korvaten sen Edgellä. Muut muutokset, jotka onnistuvat kiinnittämään huomiosi – kuten hiljattain keskitetty Käynnistä-painike – yleensä häipyvät taustalle nopeasti.
Mutta ken tietää, ehkä se on osa suunnitelmaa. Microsoft esittelee Windows 11:n turvallisempana ja tehokkaampana Windowsina, jota on helppo käyttää ja jonka yksinkertainen muotoilu on tarkoitettu helpottamaan tietokoneen käyttöä työssä ja viihteessä. Jos siirtyminen Windows 8:sta Windows 10:een oli pieni vallankumous, siirtyminen Windows 11:een on hienous. Siirtyminen Windows 11:een saattaa olla kaiken tämän hälinän arvoista, sillä suuren Windows 11 2022 -päivityksen jälkeen se tarjoaa nyt hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten File Explorerin välilehdet, käynnistysvalikon kansiot ja Voice Accessin, jonka avulla voit ohjata Windows 11 -tietokonettasi äänelläsi.
Jotta voit tehdä päätöksen itse, lue alla oleva artikkelimme, jossa esittelemme windows 11 kokemuksia.
Windows 11 saapui virallisesti 5. lokakuuta 2021. Jos ostat uuden version, päivitys on saatavilla Home- ja Pro-versioina Microsoftin verkkosivustolla ja valituilta kolmannen osapuolen jälleenmyyjiltä. On syytä huomata, että vaikka Windows 11 Home vaatii Microsoft-tilin ja Internet-yhteyden sen aktivoimiseen, Windows 11 Pro ei.
Jos tietokoneesi täyttää ehdot, päivitys Windows 10:stä Windows 11:een on ilmaista. Microsoft aloitti Windows 11 -päivitysten julkaisemisen Windows 10 -koneille julkaisun jälkeen, mutta se on ollut porrastettu julkaisu. Jo nyt Microsoft on priorisoinut tietokoneita sen perusteella, kuinka vanhat ne ovat ja kuinka yhteensopivia ne ovat Windows 11:n kanssa. Kaikilla yhteensopivilla laitteilla tulisi olla mahdollisuus saada päivitys vuoden 2022 loppupuoleen mennessä.
Voit kuitenkin asentaa Windows 11:n tietokoneellesi heti, jos olet valmis tekemään Windows 11:n puhtaan asennuksen .ISO-tiedoston avulla, mutta tämä tarkoittaa, että sinun on ladattava .ISO-tiedosto itse ja liitettävä se käynnistettävänä asemana.
Ehkä tärkein asia, joka tiedetään Windows 11:n julkaisusta, on, että meidän pitäisi odottaa sen muuttuvan merkittävästi seuraavien muutaman vuoden aikana. Päivitysten tiheys on hidastunut julkaisun jälkeen, mutta olemme silti saaneet merkittäviä päivityksiä, kuten Android-tuen Windows 11:lle.
Joten jos olet peloissasi päivityksen suhteen, odottamisesta ei ole haittaa – vaikka Windows 11 on arvioni mukaan täysin kunnollinen ja käyttökelpoinen Windows-versio, jossa on hieno uusi ulkoasu, se ei ole vielä täydellinen. Lisäksi useimmilla meistä ei ole mahdollisuutta päivittää vielä vähään aikaan tarkkojen vähittäisvaatimusten takia. Ja Microsoft on luvannut tukea Windows 10:tä vuoteen 2025 asti, joten viivyttelyn riski on pieni.
Windows 11 -katsaus: Järjestelmävaatimukset
Vähimmäistiedot, jotka Microsoft väittää, että tietokoneesi tarvitsee asentaakseen Windows 11:n, ovat olleet kohteliaasti sanottuna kiistanalaisia. Tätä kirjoittaessa Windows 11 -järjestelmävaatimukset edellyttävät, että tietokoneessasi on oltava seuraavat:
- CPU: 1 GHz tai nopeampi kahdella tai useammalla ytimellä yhteensopivassa 64-bittisessä prosessorissa tai järjestelmäsirulla (SoC)
- RAM: 4GB
- Tallennustila: 64 Gt tai suurempi
- Järjestelmän laiteohjelmisto: UEFI, Secure Boot -ominaisuudella
- TPM: Trusted Platform Module (TPM) -versio 2.0
- Grafiikkakortti: Yhteensopiva DirectX 12:n tai uudemman kanssa WDDM 2.0 -ohjaimella
- Näyttö: Teräväpiirto (720p) näyttö, joka on yli 9 tuumaa diagonaalisesti, 8 bittiä per värikanava
- Internet: Windows 11 Home Edition vaatii Internet-yhteyden ja Microsoft-tilin, jotta laitteen asetukset voidaan suorittaa ensimmäisen kerran. Windows 11 Pro -versio ei.
Nämä vaatimukset ovat sen verran tiukat, että Windows 11:n asentaminen jopa jopa suht moderneihin tietokoneisiin on työlästä. Microsoftin luettelo Windows 11:n kanssa yhteensopivista suorittimista on sekä huomattavan monimutkainen että aivan liian lyhyt, koska se rajoittuu pääasiassa prosessoreihin, jotka on julkaistu vuodesta 2018 lähtien. Ja vaatimus aktiivisesta TPM 2.0:sta on osoittautunut vielä turhauttavammaksi, koska useimmat meistä ei ole aavistustakaan, mikä Trusted Platform Module on tai kuinka tietää, onko tietokoneessamme sellainen.
Windows 11 -katsaus: Ulkoasu
Suurin muutos, jonka huomaat päivittäessäsi Windows 11:een, on uusi ulkoasu. Kun käynnistät Windowsin, sinua tervehtivät edelleen tehtäväpalkki ja työpöytä, mutta nyt tehtäväpalkissa on uusia painikkeita, ja ne ovat kaikki keskellä sen sijaan, että ne olisivat ryhmitelty vasempaan kulmaan.
Ennen julkaisua kuulin säännöllisesti sanoja, kuten ”rauhallinen”, ”keskittynyt” ja ”vapaus” kuvaamaan sitä, kuinka Windowsin uuden ulkoasun on tarkoitus saada käyttäjät tuntemaan olonsa. Microsoft näyttää olevan hyvin tietoinen siitä, että useimmat meistä ovat viettäneet viimeiset vuodet erilaisten COVID-19-rajoitusten alaisena, ja se myy Windows 11:tä käyttöjärjestelmänä, joka voi auttaa sinua tekemään enemmän tietokoneellasi lämpimämmällä ja kutsuvammalla tavalla, käytätpå sitä työhön tai viihteeseen. Näitä windows 11 kokemuksia toivotamme lisää tervetulleeksi, sillä se tekee työskentelystä harmonisempaa ja selkeämpää.
Windows 11 -katsaus: Työpöytä
Uudistettu työpöytä auttaa sinua hallitsemaan paremmin keskittymistäsi. Erityisen mainitsemisen arvoinen on uusi työpöytäominaisuus, jonka avulla voit määrittää ja hallita useita työpöytäsi projekteja. Se kuulostaa monimutkaiselta, mutta käytännössä se on yksinkertainen. Käynnistyspainikkeen rinnalla on uusi Tehtävänäkymä-painike, joka näyttää kahdelta ikkunalta, jotka ovat hieman päällekkäin. Vie osoitin sen päälle, niin näet pienen esikatselun kaikista avoinna olevista työpöydistä sekä mahdollisuuden luoda uuden.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit käyttää työpöytiä projektien jakamiseen. Jos, kuten monet meistä, käytät Windows-tietokonettasi sekä kotona työskentelemiseen että omien henkilökohtaisten projektiesi toteuttamiseen, voit määrittää yhden työpöydän nimeltä ”Työ” työsovelluksesi ollessa auki ja toisen nimeltä ”Peli” peliprojektejesi määrittelyyn.
Windows 11 -katsaus: Uusi käynnistysvalikko
Uudessa versiossa se on nyt keskellä, mutta halutessaan sen voi siirtää takaisin tutulle paikalleen, näytön vasemmalle puolelle. Luettaessa monen käyttäjän windows 11 kokemuksia on moni sitä mieltä, että uusi muotoilu on yksinkertaisempi ja toimivampi.
Keskitytään yhteen kiistanalaisimmista Windows 11:n muutoksista – Käynnistä-painikkeeseen, joka on irrotettu vuosikymmeniä kestäneestä kodistaan tehtäväpalkin vasemmasta alakulmasta ja liukunut keskustan yli. Nyt se on siis kiinnitettyjen sovellusten rivillä, kaikki sijaitsee keskellä palkkia. Sen yläosassa on myös näkyvästi näkyvä hakupalkki, mikä on mielestäni hienoa, koska Käynnistä-painikkeen painaminen ja etsimäsi ohjelman, tiedoston tai valikon nimen kirjoittaminen on yksi nopeimmista tavoista kiertää Windowsia. Nyt kun Käynnistä-valikon yläosassa on selkeä hakupalkki, toivottavasti useammalla ihmisellä on helpompi liikkua Windowsissa.