Selainpeleille on vielä kysyntää

Selainpelit ovat pelejä, joita pelataan verkkoselaimella. Niitä ei tarvitse asentaa tietokoneeseen, mikä tekee niistä erittäin käteviä. Voit pelata niitä missä ja milloin tahansa, kunhan sinulla on internet-yhteys. Ja koska niitä voi yleensä pelata ilmaiseksi, ne ovat loistava tapa kuluttaa aikaa tai pitää taukoa työstä. Selainpelien kulta-aika on selvästi jo ohi, mutta niille on edelleen olemassa uskollinen käyttäjäkunta.

Mitä selainpelit ovat?

Selainpelejä on monenlaisia, yksinkertaisista pulmapeleistä monimutkaisiin moninpeleihin. Ne ovat pelejä, joita pelataan verkkoselaimella. Ne eivät vaadi ohjelman latausta tai asennusta; niitä voi pelata suoraan selaimessa. Pelit toimivat aiemmin Adobe Flashin ja Javan kaltaisten tekniikoiden avulla, mutta uudemmissa peleissä käytetään esimerkiksi HTML5:tä, WebGL:ää ja WebAssemblyä. Tämä tarkoittaa, että niitä voi pelata millä tahansa nykyaikaisella selaimella ilman ylimääräisiä lisäosia tai laajennuksia.

Selainpelien edut

  1. Mukavuus: Kuten aiemmin mainitsimme, yksi selainpelien parhaista puolista on se, että ne ovat erittäin käteviä. Sinun ei tarvitse asentaa mitään tietokoneellesi eli voit pelata niitä missä ja milloin tahansa, myös puhelimella tai tabletilla. Tarvitset vain internetyhteyden ja olet valmis pelaamaan.
  2. Kustannukset: Selainpelejä voi yleensä pelata ilmaiseksi. Tämä johtuu siitä, että niiden ylläpito perustuu mainostuloihin. On kuitenkin olemassa joitakin premium-pelejä, jotka vaativat pienen maksun, jotta voit avata kaikki ominaisuudet ja tasot. Mutta silloinkin ne ovat halvempia kuin useimmat perinteiset videopelit.
  3. Monipuolisuus: Verkossa on tarjolla valtava valikoima selainpelejä. Etsitpä sitten yksinkertaista pulmapeliä tai monimutkaista moninpeliä, löydät sen verkosta. Koska uusia teknologioita syntyy koko ajan, mahdollisuudet ovat loputtomat. Jos siis olet joskus kyllästynyt tai turhautunut perinteisiin videopeleihin tai kaipaat vain hieman nostalgiaa, kokeile ihmeessä selainpelejä.

Selainpelien valikoima on kirjava

Selainpelejä on monenlaisia, moninpelattavista MOBA-peleistä reaaliaikaisiin strategiapeleihin (RTS) ja tunnetuista korttipeleistä erilaisiin simulaatiopeleihin. Jotkin pelit on suunniteltu pelattavaksi yksin, toiset taas rakentuvat pelaajien välisen sosiaalisen vuorovaikutuksen ympärille.

Monet selainpelit on suunniteltu lyhyessä ajassa pelattaviksi, mutta myös pidempiaikaisesta pelaamisesta kiinnostuneelle löytyy vaihtoehtoja.

Monia menneiden vuosikymmenten vintage-pelejä on saatavilla selainpeleinä! Muistatko legendaarisen Doom-pelin, joka julkaistiin vuonna 1993? Moni tuskin enää omistaa tämän pelin fyysistä versiota, mutta selaimessa sitä voi pelata kuka vain.

Facebookin pelit olivat vielä muutama vuosi takaperin varsin suosittuja. Ne eivät ole hävinneet mihinkään, vaikka niiden käyttömäärät ovatkin selvästi laskeneet. Facebookissa pelattavat pelit ovat yleensä hyvin sosiaalisia eli niissä saatetaan kilpailla tai tehdä yhteistyötä kaverien kanssa.

Mukavaa ajanvietettä ja suloista nostalgiaa

Selainpeleissä on jotain erityistä. Niissä ei ehkä ole nykyisten pelien grafiikkaa tai syvyyttä, mutta niillä on silti paikka sydämissämme. Osittain kyse on nostalgiasta – monet meistä ovat kasvaneet pelkkiä Flash-pelejä pelatessaan ja ne muistuttavat meitä yksinkertaisemmasta ajasta. Jotain on kuitenkin sanottava myös niiden ”ota ja pelaa”-luonteesta. Selainpeliä voi kokeilla muutaman minuutin ajan ja siirtyä sitten eteenpäin ilman, että tarvitsee sitoutua tuntikausia monimutkaiseen tarinaan tai pelimekaniikkaan. Etsitpä sitten nopeaa ajanvietettä tai matkaa muistoihin, selainpelit ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.