Mitä volatiliteetti tarkoittaa?

Jos olet ollut missään vaiheessa kiinnostunut mihinkään kohteeseen sijoittamisesta, olet varmasti törmännyt termiin volatiliteetti. Itse asiassa, vaikka et olisi kiinnostunut sijoittamisen aloittamisesta itse, on hyvin mahdollista että olet törmännyt tähän termiin suur median uutisotsikoita lukiessa. Sen takia onkin hyvin tärkeää, että ymmärrät mitä se tarkoittaa.

Tietenkin sijoittamiseen ja talouteen liittyy monia muitakin termejä, jotka ovat hyvin tärkeää oppia. Volatiliteetti kuuluu kuitenkin niihin termeihin, josta ei löydy ihan yhtä paljon oppaita ja artikkeleita verrattuna moniin muihin termeihin. Sen takia tämä artikkeli tulee keskittymään juuri volatiliteettiin.

Volatiliteetti kertoo kurssista ja tuotteen arvosta

Kun puhutaan sijoittamisesta ja taloudesta, volatiliteetti viittaa eri asioiden arvon kurssiin. Esimerkiksi Ethereumin https://ethkurssi.fi/ liittyy volatiliteetti. Volatiliteetilla viitataan siihen, kuinka paljon tuotteen tai sijoituskohteen arvo vaihtuu ja muuttuu tietyssä ajassa. Siten tietenkin kaikilla sijoituskohteilla on jonkin kokoinen volatiliteetti. Loppujen lopuksi koko sijoittaminen aktiviteettina perustuu juuri siihen, että eri kohteiden arvo muuttuu.

Siitä syystä, jos olet kiinnostunut sijoittamisesta, on hyvin tärkeää, että opit tunnistamaan, mitä erilaiset volatiliteetit tarkoittavat. Lisäksi on hyvä tietenkin oppia, miten sinun tulee reagoida tietynlaisiin volatiliteettiin ja niiden muutoksiin.

Joissakin kohteissa on jopa hyvin korkea volatiliteetti

Volatiliteetti voidaan jakaa sen tason mukaan. Toisin sanoen on olemassa matalan ja korkean volatiteetin kohteita. Korkea volatiliteetti tarkoittaa sitä, että tuotteen arvo vaihtelee hyvin paljon hyvin lyhyessä ajassa. Siitä syystä oikeastaan kaikki kryptovaluutat, mukaan lukien Ethereum, sisältävät hyvin korkean volatiliteetin.

Kryptovaluutat ovat oikeastaan tunnettuja siitä, että niiden arvo muuttuu hyvin nopeasti hyvin paljon. Jopa muutaman ensimmäisen tunnin aikana tuotteen arvo saattaa muuttua monien prosenttien verran puoleen ja toiseen. Tämä on aivan ennenkuulumatonta perinteisille sijoituskohteille. Se tekee kuitenkin juuri kryptovaluutoista erityisen suosittuja. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon, että vaikka niiden arvot vaihtelevat paljon lyhyessä ajassa, suuremmalta mittakaavalta katsottuna niiden kursseissa on selkeämmät kaavat.

Korkean volatiliteetin aiheuttamat riskit

Vaikka tämä korkea volatiliteetti tekee tietyistä sijoituskohteista erityisen mielenkiintoisia ja suosittuja, ne on silti hyvä ottaa huomioon, että se aiheuttaa tietenkin myös riskejä. Koska arvo vaihtelee hyvin paljon, se voi tarkoittaa sitä, että kohteiden arvo tippuu myös hyvin alas jopa yllättäen. Tämä ei ole tietenkään asia, mitä kukaan sijoittaja haluaa.

Miten voit minimoida korkean volatiliteetin aiheuttamia riskejä?

Onneksi on olemassa monia erilaisia keinoja, joilla voidaan minimoida korkean volatiliteetin aiheuttamia riskejä. Tämän avulla sijoittajan ei tarvitse pelätä liikaa korkeaa volatiliteettia, vaan silti sijoittaa mielensä mukaan.

Yksi keinoista on monipuolisen sijoitussalkun kokoaminen. Toisin sanoen sijoittaja sijoittaa moneen eri kohteeseen yhden kohteen sijasta. Siten jos yhden kohteen arvo tipahtaa, koko salkun arvo ei laske. Sen sijaan se pysyy vielä jonkin verran niin sanotusti vihreällä.

Monipuolisen salkun kokoaminen ei ole ainoa tapa, jolla voidaan pienentää korkean volatiliteetin aiheuttamaa riskiä. Sen lisäksi valitsemalla pitkäaikainen sijoittaminen esimerkiksi päivä kaupan käymisen sijasta. Sillä tavalla sinun ei tarvitse välittää lyhytkestoisista notkahduksista, vaan voit keskittyä suurempaan mittakaavaan.

Kaikissa sijoituskohteissa on volatiliteetti

Kuten sanoimme, aivan kaikissa tuotteissa on volatiliteetti. On yksinkertaisesti mahdotonta, että mikään asia pysyisi aina samana. Toisaalta juuri tämän takia esimerkiksi sijoittaminen on mahdollista. Jos tuotteen arvo olisi aina sama, sijoittaja ei pystyisi tekemään tuottoa haluamallaan tavalla. Tämän lisäksi volatiliteettia voidaan käyttää muillakin aloilla, mutta sijoittamisen maailmassa se on yksi tärkeimmistä termeistä. Jos siis törmäät termiin muualla, sinun ei tarvitse silti hämmentyä asiasta