Mobiilisovellus on ohjelmisto, joka on suunniteltu toimimaan älypuhelimissa, tableteissa ja muissa mobiililaitteissa. Sovellukset on kehitetty niin, että ne vastaavat käyttäjien tarpeisiin. Siksi ne ovat yleensä helppokäyttöisiä, nopeita ja hoitavat tehtävänsä. Tässä artikkelissa kerrotaan mobiilisovellusten hyödyistä yksilöille ja yrityksille sekä valotetaan hieman sovelluksen kehittämisprosessia hyvän käsityksen saamiseksi sekä sovellusten toiminnasta että niiden mahdollisista käyttötarkoituksista.
Mitä hyötyä mobiilisovelluksista on?
Mobiilisovellukset ovat muuttaneet ihmisten elämää monin tavoin. Ne vähentävät ”asioilla juoksemista” arjessa, sillä monet aiemmin vain paikan päällä suoritetuiksi tulleet tehtävät saadaan nyt hoitumaan sovellusten kautta. Ne helpottavat kommunikaatiota yritysten ja asiakkaiden välillä ja toisaalta yhteydenpitoa myös ystävien kesken. Tämän lisäksi sovelluksista saa usein etuja sovellukseen liittyvän yrityksen palveluihin ja näin erilaisia sovelluksia käyttämällä voi myös säästää rahaa.
Sovellusten ohella puhelinpalvelut ovat suositussa asemassa. Niiden kautta asiat hoituvat ilman, että sovellus vie tilaa puhelimen muistista. Täältä voit lukea lisää Siru Mobilen käytöstä sekä siitä, kuinka esimerkiksi nettikasinoiden talletukset voidaan nykyisin tehdä suoraan puhelimitse. Monet yritykset käyttävät aktiivisesti sovelluksia, sillä niiden käyttö koetaan selkeämmäksi asiakkaan kannalta.
Mobiilisovellusten hyödyt yksilöille
Mobiilisovellukset tarjoavat käyttäjille monia etuja. Ne helpottavat arkeen kuuluvien asioiden hoitamista: esimerkiksi pankkien mobiilisovellukset poistavat asiakkaan vaivan kaivaa tietokone laukusta ja kirjautua verkkopankkiin vain vaikkapa pankkitilin saldon tarkistamista varten. Nyt sama hoituu käden käänteessä puhelimella!
Arkielämän lisäksi ne parantavat tiedonsaantimahdollisuuksia. Puhelimen käyttäjä voi ladata lempiuutismediansa sovelluksen, laittaa ilmoitukset päälle ja näin pysyä ajan tasalla kaikesta, mitä maailmassa tapahtuu. Mobiilisovellukset ovat hyödyllisiä myös terveydenhuollossa, sillä ne tarjoavat helpon tavan seurata muun muassa omaan terveyteen liittyviä asioita ja saada yhteyden lääkäreihin ja terveydenhuollon ammattilaisiin. Nykyään on mahdollista myös ladata sovellus, josta näkee kaikki omat reseptit ja terveysasemien omista sovelluksista pääsee tarkastelemaan jopa omia laboratoriotuloksia.
Mobiilisovellusten hyödyt yrityksille
Sovelluksia voidaan yksinkertaisesti käyttää helpottamaan yrityksen toimintaa. Esimerkiksi ravintolan omistaja voi ottaa käyttöön sovelluksen, jonka kautta asiakkaat pääsevät tarkastelemaan ruokalistaa ja tekemään pöytävarauksia ja jopa tilaamaan ruuan etukäteen. Tämä säästää aikaa sekä yrityksen työntekijöiltä että asiakkailta.
Mobiilisovellukset tarjoavat yrityksille myös erinomaisen mahdollisuuden tavoittaa asiakkaansa. Monet yritykset käyttävät niitä asiakkaidensa sitouttamiseen ja uusien asiakkaiden houkuttelemiseen, useimmiten jäsenohjelmien ja niiden kautta saatavien etuuksien tai alennuskuponkien avulla. Mobiilisovellukset voivat luoda yrityksille myös uusia tapoja markkinoida heidän tuotteitaan ja palveluitaan. Sovellusten avulla voidaan toteuttaa markkinointikampanjoita ja tiedottaa asiakkaille uusista tuotteista.
Miten mobiilisovellus kehitetään
Mobiilisovelluksen kehittäminen on monivaiheinen prosessi, joka vaatii paljon työtä ja taitoa. Aluksi on tärkeää määrittää luotavan sovelluksen tavoitteet ja kohdeyleisö. Tämä auttaa suunnittelijaa ja koodaajia kehittämään sovelluksen käyttöliittymät ja toiminnot niin, että ne vastaavat käyttäjien tarpeita. On myös olennaista tietää, missä mobiililaitteissa sovelluksen tulee toimia ja millaisia teknisiä vaatimuksia se asettaa. Kun lähtökohdat ovat selvät, suunnittelija miettii sovelluksen toiminnallisuudet, kuten ulkoasun, navigoinnin, eri toimintojen asettelun sekä tiedon tallentamisen ja käsittelyn. Käyttöliittymän suunnittelu on tärkeää, jotta sovellus olisi selkeä, helppokäyttöinen ja visuaalisesti miellyttävä.
Suunnitelman valmistuttua alkaa toteutusvaihe. Tämä tarkoittaa sovelluksen ohjelmointia ja eri toimintojen testaamista. Ohjelmointi on usein monimutkaista ja vaatii kehittäjiltä laajaa osaamista. Kommunikaatio on toteutusvaiheessa erittäin tärkeää, sillä usein sovellusta rakennettaessa muutama koodaaja työskentelee sovelluksen eri toimintojen parissa ja täytyy pitää huolta siitä, etteivät omat koodit sotke toisten kirjoittamia komentoja. Sovellusta testataan ja hiotaan moneen otteeseen ennen kuin sen voidaan todeta olevan valmis. Testaaminen varmistaa, että mobiilisovellus vastaa käyttäjien tarpeita. Sitä varten käytetään erilaisia menetelmiä, sekä manuaalista että automaatista testausta.
Mobiilisovelluksen julkaiseminen
Kun sovellus on testattu ja valmis, se julkaistaan sovelluskauppaan. Tällaisia ovat esimerkiksi IOS-järjestelmän App Store ja Androidin Google Play. Näihin kauppoihin julkaiseminen vaatii, että sovellus hyväksytään kauppapaikan ehtojen mukaisesti ja että se on käyttöjärjestelmässä tuettu. Voit halutessasi lukea esimerkiksi Google Playn laatimat ohjeet mobiilisovelluksen julkaisemiseen netissä. Täytettävät ehdot ovat yleensä melko samanlaiset jokaisessa pelikaupassa ja suurin osa niistä koskee sovellusten turvallisuutta, laatua ja asiakastietojen käsittelyä.
Sovellusta voidaan muokata sovelluskaupassa annettujen arvostelujen perusteella. Julkaisemisen jälkeen on tärkeää seurata suorituskykyä ja näyttöä sekä markkinoida sovellusta, jotta mahdollisimman moni lataisi sen. Sovelluksen kehittäminen on siis monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja runsaasti tiimityötä sekä säännöllistä huolenpitoa ja päivityksiä julkaisemisen jälkeenkin.