Mikä on lohkoketju?

Ellet ole elänyt aivan kiven alla, olet aivan varmasti kuullut lohkoketju teknologiasta. Tämä mahdollisuus on ollut hyvin monissa uutisissa jo vuosien ajan. Asia, mikä saattaa kuitenkin yllättää varsin monia on se, että tämä teknologia on keksitty jo kauan aikaisemmin. Se on saanut alkunsa jo vuosikymmeniä sitten, vaikka se on vasta viimeisten vuosien aikana noussut kunnolla kuuluisuuteen.

Vaikka kyseessä on hyvin tunnettu keksintö nykyään, silti hyvin monet eivät tiedä, mikä lohkoketju oikeastaan edes on. Jos sinä kuulut näihin ihmisiin, et siten ole todellakaan ainoa tässä ryhmässä. Sen takia tämä artikkeli pyrkii auttamaan sinua juuri tässä asiassa. Me perehdymme aivan kaikkeen mahdolliseen aiheesta. Sen avulla sinulle selviää, mikä lohkoketju oikein on ja oikeastaan kaikki muutkin tarvittavat asiat.

Lohkoketju teknologia on tunnettu mahdollisuus kryptovaluuttojen ansiosta

Kuten mainitsimme, lohkoketjut ovat luotu jo oikeastaan yllättävän kauan aikaa sitten. Silti hyvin monet kuvittelevat, että keksintö on julkaistu vasta noin kymmenen vuotta sitten. Tämä johtuu pitkälti siitä, että kryptovaluutat olivat ensimmäinen asia, joka loi käytännön tarkoituksen lohkoketju teknologialle.

Tietenkin kryptovaluutatovat vieläkin tärkeä käyttötarkoitus lohkoketju teknologialle. Lisäksi monet lohkoketjujen ominaisuudet oikeastaan toimivat juuri kryptovaluuttojen avulla. Toisin sanoen monia erilaisia toimintoja käyttääksesi, sinulle tulee olla omistuksessa tarvittavaa kryptovaluuttaa. Jos haluat oppia kaiken mahdollisen kryptovaluutoista, voit siirtyä sivustolle plock.fi. Sieltä voit löytää monia erilaisia oppaita ja muita auttavia artikkeleita, joiden kautta kryptovaluutoista oppiminen tapahtuu hyvin helposti.

Mikä lohkoketju oikeastaan on?

Joten mikä lohkoketju teknologia oikeastaan edes on? Kaikessa yksinkertaisuudessaan, hyvin pelkistetyssä muodossa, kyseinen teknologia on tietynlainen tapa säilyttää ja siirtää tietoa. Kyseessä on kirjaimellisesti ketju, joka muodostuu lohkoista. Jokainen näistä lohkoista sisältää jonkinlaista tietoa. Tämä tieto voi olla oikeastaan mitä vain, mikä tekee lohkoketju teknologiasta niin käytännöllisen ratkaisun.

Lohkoketju teknologiaan liittyy yksi hyvin mielenkiintoinen asia. Nimittäin lohkoja ei poisteta ikinä. Nämä lohkot ovat ketjun se osa, joka sisältää kaiken tarvittavan tiedon. Toisin sanoen, lohkoketju varmistaa, että tiedot eivät ikinä katoa. Jos siis käyttäjä haluaa löytää jotain tarvittavaa tietoa aivan ketjun luomisen alusta lähtien, tämä on mahdollista. Tämä tekee lohkoketju teknologian käytöstä turvallisen ja luotettavan.

Miten lohkoketju oikeastaan toimii?

Lohkoketju teknologia ei sinänsä ole kovin monimutkainen asia. Jo tieto siitä, mikä se periaatteessa on riittää monille, koska sen avulla voit ymmärtää, miksi se on niin hyödyllinen keksintö. Kuitenkin voi olla myös hyvä tietää asiasta hieman enemmän. Ymmärtämällä, miten lohkoketju teknologia oikeastaan toimii, monien muiden asioiden ymmärtämisestä tulee huomattavasti helpompaa.

Lohkoketjun lohkoja luodaan menetelmällä, jota kutsutaan nimellä louhinta (eng. mining). Tämä prosessi onkin varsin mielenkiintoinen. Sitä suorittaa niin sanotut, louhijat. Heidän tehtävänä on ratkaista pulma, joka tulee paljastamaan avaimen. Tämä avain on uuden lohkon tunnus. Pulman ratkaisu suoritetaan tietenkin tietokoneen avulla. Toisin sanoen, louhija asettaa pulman tietokoneen ohjelmiston läpi niin monta kertaa, että avain ilmenee.

PoW vai PoS lohkoketju

Lohkoketjuja on tietenkin erilaisia. Yksi niiden suurimmista eroista tuleekin juuri eri tavoista louhia uusia lohkoja. Tietenkin itse toiminto pysyy aina samanlaisena. Toisin sanoen, itse louhijoiden toimintatapa muuttuu sen mukaan, minkälainen lohkoketju on oikein kyseessä.

Kuuluisimmat vaihtoehdot ovat PoW ja PoS. PoW eli Proof of Work on vanhempi ja itse asiassa alkuperäinen louhinta tapa. Tämä tarkoittaa sitä, että louhija saa palkkion tehdystä työstä. Koska tämä on vanhempi tapa louhia lohkoja, sillä on tietenkin joitakin asioita, joista se on saanut kritiikkiä. Esimerkiksi se, että koska louhijalle annetaan palkkio jälkikäteen, monet louhijat pyrkivät olemaan ensimmäisiä pulman ratkaisemisessa. Tämä kuluttaa huomattavan paljon energiaa ja se ei ole kovin mukava asia myöskään louhijoille.

Toinen mahdollisuus on PoS. Tämä on uudempi vaihtoehto, jossa louhija valitaan etukäteen. Sen nimi on lyhenne sanoista Proof of Stake. Toisin sanoen, voidakseen louhia lohkon, louhijoiden tulee todistaa pystyvänsä tekemään sen. Siten louhija valitaan jo etukäteen, ennen louhinnan aloittamista.

Lohkoketju tarjoaa monia etuja

Joten miksi lohkoketju on kerännyt niin paljon huomiota? Tähän vaikuttaa tietenkin se, että lohkoketju mahdollistaa hyvin paljon erilaisia etuja ja toimintoja. Se on turvallinen, nopea ja maailmanlaajuinen. Lohkoketju teknologian turvallisuus johtuu monesta asiasta.

Tietenkin kaikki tiedot säilyvät lohkojen sisällä, kuten mainitsimme aikaisemmin. Sen lisäksi lohkoketjut ovat niin sanotusti hajautettuja. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikilla louhijoilla ja käyttäjillä on pääsy lohkoketjuun. Jos joku haluaisi väärentää lohkon, heidän pitäisi pystyä kopioimaan se aivan kaikille ketjun kopioille yhtäaikaa. Tämä on oikeastaan mahdotonta, mikä pitää lohkoketjun turvallisena.

Lohkoketju teknologiaa testataan nykyään moniin eri tarkoituksiin

Lohkoketju teknologialla on jo nyt paljon erilaisia käyttötarkoituksia. Näitä on esimerkiksi älyssopimusten luominen sekä tietenkin rahoituksen hajauttaminen. Näiden asioiden lisäksi sitä testataan myös moneen muuhun tarkoitukseen.

Joitakin hyvin mielenkiintoisia asioita, joihin lohkoketju teknologian käyttöä on testattu on terveydenhuolto ja äänestäminen. Lohkoketju teknologian avulla voitaisiin varmistaa, että kaikki tiedot pysyvät turvassa mahdollisimman pitkään, eikä kukaan pääse vaikuttamaan niihin. Koska lohkoketju teknologialle tutkitaan koko ajan enemmän erilaisia käyttötarkoituksia, sen mahdollisuudet tulevat vain kasvamaan entisestään tulevaisuudessa. Siten se tulee varmasti pitämään paikkansa tärkeänä keksintönä.