Scrabble

Scrabble on eri maissa pelattava hervottoman hauska sanapeli. Se kuuluu niihin lautapeleihin, jotka kykenevät säilyttämään suosionsa vuodesta toiseen. Scrabble on viihdyttänyt ihmisiä ympäri maailman jo yli seitsemän vuosikymmenen ajan. Se on yksinkertainen, mutta silti niin haastava peli. Pelaajat kilpailevat siinä toisiaan vastaan muodostamalla sanoja kirjainlaatoista ja keräämällä niistä mahdollisimman paljon pisteitä. Peli vaatii luovuutta, hyviä hoksottimia ja kykyä keksiä parhaat sanat käytettävissä olevista kirjaimista.

Scrabble ei ole pelkkä hauska ajanviettopeli. Se on nimittäin peli, joka voi kehittää niin kielitaitoa, sanavarastoa kuin loogista päättelytaitoa. Jos pelaa eri kieliversioita, voi oppia samalla vierasta kieltä erittäin hauskalla tavalla. Ja jos oma äidinkieli kaipaa kohennusta esimerkiksi sen suhteen, miten joku sana kirjoitetaan tai mitkä sanat ovat yhdyssanoja, Scrabble ja pelikaverit opettavat sen sinulle. Voit jopa oppia aivan uusia sanoja, joita et ilman Scrabblea olisi tiennyt olevankaan.

Miten pelataan Scrabblea?

Scrabble on peli, jota voi pelata kaksi tai useampi pelaaja. Jokainen pelaaja nostaa aluksi peliin kuuluvasta pussukasta seitsemän kirjainlaattaa sokkona. Sen jälkeen kirjainlaatoista aletaan vuorotellen muodostaa omia sanoja asettamalla kirjainlaatat pelilaudalle ristikkoon omaksi sanakseen. Pelaajat voivat muodostaa sanoja pysty- tai vaakariveille liittämällä kirjainlaattoja pelilaudalla jo olemassa oleviin sanoihin.

Pisteitä saa sen perusteella, kuinka arvokkaita kirjaimia sanassa onnistutaan käyttämään ja mihin ruutuihin sanat sijoitetaan. Jokaisella kirjainlaatalla on oma määrätty piste-arvonsa. Sen lisäksi voi saada lisäpisteitä erikoisruuduista, jotka kaksinkertaistavat tai kolminkertaistavat joko yksittäisen kirjaimen tai parhaimmillaan koko sanan pistemäärän.

Pelaajilla on myös mahdollisuus niin sanotusti haastaa toisten pelaajien muodostamia sanoja, mikäli epäilevät niiden oikeellisuutta. Jos vastustajan sana osoittautuu kelvottomaksi, kyseinen pelaaja menettää vuoronsa. Jos se taas on aivan oikea sana, haastanut pelaaja menettää oman vuoronsa.

Pelilaudalla on myös erikoisruutuja. Keskipisteessä on keskipiste-ruutu, johon ensimmäinen pelilaudalle muodostettava sana pitää aina liittää. Tämä ruutu tuplaa ensimmäisen sanan pistemäärän. Lisäksi laudalla on neljä edellä mainittua erikoisruutua, joista voi siis saada tuplasti tai triplasti enemmän pisteitä.

Kun kaikki kirjainlaatat on käytetty, ja yksi pelaajista on käyttänyt kaikki laattansa ja laudalle muodostuneet sanat on hyväksytty, lasketaan pisteet yhteen. Pisteistä vähennetään pelaajien käteen jääneiden kirjainten pisteet. Pelaaja, jolla on eniten pisteitä, voittaa pelin.

Scrabblen säännöt

Jokaisella kierroksella pelaajilla on kolme erilaista vaihtoehtoa, jotka vaikuttavat heidän menestymiseensä pelin aikana. Ensimmäinen vaihtoehto on olla laittamatta mitään laattoja pelilaudalle ja antaa vuoron siirtyä seuraavalle pelaajalle.

Toinen vaihtoehto on vaihtaa yksi tai useampi kirjainlaatta samasta numeropussista uusiin laattoihin. Tämä vaihtoehto on käytettävissä vain, jos pussissa on vähintään seitsemän laattaa. Pelaaja voi vaihtaa haluamansa määrän laattoja, mutta tästä vaihdosta ei saa pisteitä.

Kolmas vaihtoehto on pelata yksi tai useampi laatta pöydällä olevaan ristikkoon ja ansaita pisteitä sen perusteella, kuinka arvokkaita laatat ovat ja mihin ruutuun ne asetetaan. Tämä on yleisin ja pisteitä tuottavin vaihtoehto. Pelaaja voi muodostaa uusia sanoja tai laajentaa jo olemassa olevia sanoja liittämällä laattoja laudalle.

Historia

Scrabble sai alkunsa, kun amerikkalainen arkkitehti Alfred Butts kehitti vuonna 1938 pelin, jota hän kutsui nimellä Lexiko. Kymmenen vuotta myöhemmin sitä alettiin valmistaa ja myydä nykyisellä nimellään. Pelin suosio kasvoi hitaasti, mutta varmasti, ja vuosien saatossa se kipusi yhdeksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista lautapeleistä.

Scrabble sai suurta huomiota osakseen 1950-luvulla, ja sitä alettiin valmistaa suuremmassa mittakaavassa. Pelin säännöt ovat pysyneet pääosin samoina vuosien varrella, mutta eri kieliversioita on kehitetty vastaamaan eri kielten ja kulttuurien tarpeisiin. Scrabblesta on tullut myös erittäin suosittu kilpailupeli, ja sen tiimoilta on järjestetty useita kansainvälisiä turnauksia eri puolilla maailmaa.

UKK

Mikä on Scrabble?

Scrabble on suosittu sanaristikkotyylinen peli, jossa pelaajat rakentavat pelilaudalle sanoja kirjainlaatoista ja kilpailevat pisteistä. Peli vaatii sekä sanavarastoa että taktista ajattelua, mikä tekee siitä haastavan ja viihdyttävän monenlaisille pelaajille.

Mistä ostaa Scrabble?

Scrabblea voi ostaa monenlaisista kaupoista, kuten lelukaupoista, suurista marketeista ja lautapelikaupoista. Sitä voi myös tilata netistä eri verkkokaupoista tai pelinvalmistajan virallisilta sivuilta.

Kuka aloittaa Scrabblen?

Kaikki pelaajat nostavat pussukasta ennen peliä yhden kirjainlaatan. Se, jonka kirjainlaatta on lähimpänä kirjainta A, aloittaa pelin.