Pekka pelikortit

Pekka-pelikortit ovat monelle suomalaiselle lapsuudesta tuttuja. Pekkaa on pelattu niin perheen parissa kuin kaveriporukassa. Pekka-peli ei vaadi pelaajiltaan syvällistä strategista osaamista, joten se sopii hyvin kaikenikäisille pelaajille. Se on myös oivallinen valinta, jos ei ole kiinnostunut tavallisista korttipeleistä, mutta haluaa silti pelata korteilla. Pekka peliin liittyy niin huumoria kuin hurjia tilanteita, kun kortteja vaihdetaan ja strategioita punotaan.

Pekka pelin aloittaminen

Pelin alussa korttipakka sekoitetaan huolellisesti, ja kortit jaetaan jokaiselle tasaisesti. Pelaajat katsastavat korttinsa, ja jokainen alkaa hahmotella omaa strategiaansa. On aika aloittaa korttien järjestely ja perheiden muodostaminen. Tunnelma on vielä kenties rento ja leikkisä, mutta samalla jokainen pyrkii salaa arvioimaan vastustajiensa tilannetta. Ensimmäiset korttien vaihdot alkavat, ja pelaajat yrittävät löytää oikean hetken tarjota korttejaan muille samalla, kun pyrkivät välttelemään Pekka-korttia. Tästä alkaa peli, joka tarjoaa mukavaa ajanvietettä itse kullekin. Pekka-peli kuuluukin ehdottomasti mukaan, kun listataan parhaat suomalaiset korttipelit tai parhaat lautapelit.

Pelin historia

Pekka pelillä on kiinnostava historia. Peli on alun perin tunnettu Suomessa nimellä Musta Pekka, mutta muutettu myöhemmin Pekaksi. Tämä peli on Suomen oma versio vanhasta englantilaisesta korttipelistä nimeltä Old Maid. Korttien kuvitus herättää toisissa nostalgisia muistoja lapsuudesta; toisia taas kauhistuttaa niiden vanhanaikainen ulkoasu. Suomalaisiin korttiperinteisiin peli on kuulunut pitkään, mutta ajan myötä se on herättänyt myös kriittistä keskustelua. Sitä on pidetty jopa rasistisena, minkä tähden pelin nimikin on muutettu.

Pelin virtaus

Kun kortit on jaettu ja jokainen on luonut ensisilmäyksen kortteihinsa, alkaa varsinainen pelaaminen. Jokainen pelaaja tarkastelee saamiaan kortteja ja järjestää niitä perheiksi: isä, äiti, tytär ja poika. Tavoitteena on päästä eroon kaikista niistä perheiden ulkopuolisista korteista, joita ei ajattele keräävänsä.

Pelaajat vuorottelevat tarjoamalla korttejaan toisilleen ja poimimalla kortteja vastapelaajiltaan. Jokainen pyrkii täydentämään omia perheitään ja hankkiutumaan eroon itselle vääristä perheistä. Olennaista on välttää jäämästä Pekka-kortin viimeiseksi haltijaksi. Kun pelaaja saa Pekka-kortin, hänellä on kaksi vaihtoehtoa: joko yrittää siirtää se heti toiselle pelaajalle tai pitää se strategisesti kädessään. Tässä piilee mahdollisuus taktikointiin ja bluffaamiseen – pelaajat voivat yrittää hämätä toisiaan korttien vaihtamisessa. Pelin edetessä pelaajat yrittävät seurata vastustajiensa liikkeitä, arvioida heidän strategiaansa ja tehdä päätöksiään niiden perusteella.

Pelivariaatioita

Pekka-pelissä nopeatempoisessa muunnelmassa pelaajilla on rajoitettu aika tehdä päätöksiä korttien vaihdossa. Tämä voi olla esimerkiksi ajastettu aika, jonka sisällä pelaajan täytyy valita, ottaako hän vastaan tarjotun kortin vai ei. Pelaajat joutuvat tekemään päätöksiä salamannopeasti, mikä tuo peliin extrajännitystä ja adrenaliinia. Monimutkaisia strategioita ei voi käyttää, vaan kaikki perustuu nokkeluuteen ja nopeuteen. Toinen kiinnostava variaatio on pelata Pekkaa tiimeissä. Tässä versiossa kaksi pelaajaa muodostaa tiimin ja jakaa korttinsa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Pelaajat voivat suunnitella strategioita yhdessä ja tehdä yhteistyötä korttien vaihdossa,

Pekan pelin voitto

Kun kaikki perheet on muodostettu, peli päättyy. Sopiva riskien ottaminen voi ratkaista voiton. Se pelaaja, jolle jää käteen Pekka-kortti, häviää. Voittajaksi taas julistetaan se pelaaja, joka on onnistunut keräämään eniten perheitä. Tunnelma voikin olla todella jännittävä, kun lasketaan perheet ja selvitetään, kuka onnistui välttymään Pekalta. Voittaminen edellyttää tasapainoilua riskin ja palkinnon välillä. Peli saattaa edetä tiukkana kamppailuna, kun jokainen yrittää välttää Pekkaa kuin kuumaa perunaa samalla, kun pyrkii rakentamaan täydellisiä perheitä. Voittaminen vaatii rohkeutta ja strategista ajattelua: milloin tarjota kortteja toisille, milloin pitää kiinni omista ja milloin yrittää houkutella toisia pelaajia ottamaan Pekka haltuunsa.