Paskahousu korttipeli on yhtä hauska kuin nimensä. Se on jännittävä ja humoristinen korttipeli, joka vaatii taitoa ja ehdottomasti myös ripauksen tuuria. Peli tavoite on niinkin yksinkertainen, kuin päästä eroon käsikorteistaan ja välttää paskahousun titteli, joka lankeaa sille, jolle pelin loppuessa jää käteen arvoltaan isoimmat pisteet. Jos et halua tulla kutsutuksi tällä tittelillä, sinun on hyvä tutustua huolella pelin sääntöihin ennen pelaamisen aloittamista. Näin sinun ei tarvitse aloittaa pelaamista liian jännittyneessä mielentilassa eli niin sanotusti ”paskat housussa”.
Paskahousu on armoton peli. Jos pelaaja ei pysty tai halua pelata korttiaan, hänen on aina nostettava koko avopakka itselleen. Tämä on tietysti huono juttu, kun tavoitteena on päästä mahdollisimman nopeasti eroon korteistaan. Kun pelaajalta loppuvat kortit, hänet julistetaan voittajaksi ja muiden täytyy laskea korttiensa pisteet. Pelin henki on humoristinen, minkä takia se onkin niin monen suosikkipeli.
Paskahousu säännöt lyhyesti
Helppoa ja hauskaa – sitä on paskahousun sääntöjen opettelu. Jos siis haluat vaihteeksi testata jotain uutta, kokeile paskahousua. Tämän jutun luettuasi olet jo viisaampi, ja jos tarvitset lisätietoa, sitä on tarjolla netissä. Haluatpa sitten keskittyä paskahousuun tai pelata vaihteeksi vaikkapa nettipelejä, googlaamalla löydät tarvittavan. Viihdyttäviä nettipelejä voit löytää uusikasinot.org -sivustolta muun muassa.
Paskahousun säännöt saattavat vaihdella paljonkin riippuen siitä, millaisilla säännöillä pelaajat ovat tottuneet pelaamaan. Käytössä on kuitenkin yleensä aina yksi tavallinen 52 kortin pakka ilman jokereita. Paskahousussa jaetaan aluksi viisi tai kuusi korttia riippuen säännöstä, millä pelataan. Pelaaja, jolla on kolmonen kädessään, aloittaa pelin, ja seuraavien pelaajien on aina laitettava vähintään yhtä suuri kortti pinoon. Kädessä täytyy aina olla viisi (tai kuusi) korttia, kunnes pakka loppuu. Jos pelaajalla ei ole sopivaa korttia, hän voi yrittää lyödä pakan päällimmäisen kortin. Jos sekään ei käy, pelaajan täytyy nostaa kortit itselleen.
Korttien arvo nousee pienimmästä suurimpaan, pienillä poikkeuksilla höystettynä. Suurin kortti on nimittäin kakkonen, jota ei voi voittaa, ja sen päälle voi laittaa vain toisen kakkosen. Kymppi ja ässä ovat erikoiskortteja, jotka voivat tyhjentää pöydän. Kymppi kaataa pinon, jos päällimmäinen kortti on 3-9, ja ässällä voi kaataa kaikki kuvakortit.
Samoja numeroja olevia kortteja voi lyödä monta kerralla, mutta useimmissa säännöissä kasia ja sitä suurempia voi laittaa vain yhden kerrallaan. Joissakin variaatioissa on sääntöjä, joissa arvoa pienemmän kortin päälle voi laittaa kuvakortin. Joissakin versioissa taas neljä samanlaista korttia päällekkäin kaataa pinon. Kun pakka loppuu, pelaajat yrittävät päästä eroon käsissään olevista korteista. Pelaaja, jolle jää käteen yhteenlaskettuna arvokkaimmat kortit, häviää pelin ja on paskahousu.
Paskahousu korttipeli yleistietoa
Paskahousu on suosittu korttipeli, joka tunnetaan monilla eri nimillä eri puolilla maailmaa. Saatat törmätä samankaltaiseen peliin aivan eri puolella maailmaa jollain aivan toisella nimellä. Paskahousun tarkkaa alkuperää onkin vaikea jäljittää.
Se, mikä kuitenkin yhdistää paskahousun pelaajia Suomessa ja muualla maailmassa, on se, että peliä pelataan yleensä poikkeuksellisen rennossa ilmapiirissä. Erityisesti nuoret ja nuorehkot aikuiset ovat ottaneet pelin omakseen, mutta myös vanhempien ikäluokkien joukosta löytyy uskollisia paskahousufaneja.
Siihen asti ei kuitenkaan olla vielä olla tultu, että Suomessa tai tiettävästi missään muuallakaan olisi järjestetty turnauksia tai kilpailuja tämän pelin tiimoilta. Olympialajiksi paskahousulla on siis vielä matkaa taivallettavanaan.
Valepaska jokereilla
Valepaska jokereilla on variaatio perinteisestä paskahousu-pelistä. Tässä versiossa jokerit toimivat erikoiskortteina, jotka voivat kääntää pelin kulun päälaelleen. Jokerit voivat esimerkiksi toimia minkä tahansa muun kortin sijasta tai tietyissä säännöissä ne voivat jopa kääntää korttien arvojärjestyksen ylösalaisin hetkellisesti.
Jokereiden mukaan ottaminen tuo peliin mukavaa särmää, kun pelaajat joutuvatkin mukautumaan niiden mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin. Jos siis perinteinen paskahousu ei enää jaksa kiinnostaa entiseen tapaan, kannattaa ehdottomasti kokeilla entistä hauskempaa jokeriversiota.
Muita muunnelmia
Kuten sanottu, paskahoususta on olemassa lukuisia muunnelmia ja versioita eri puolilla maailmaa. Erikoiskortteihin, korttien lukumäärään ja niiden arvojärjestykseen voi esimerkiksi sisältyä monenlaisia uniikkeja juttuja. Joihinkin versioihin on lisätty uusia erikoiskortteja tai on muutettu perussääntöjä, mikä voi vaikuttaa jo paljonkin pelin dynamiikkaan ja mahdollisiin pelistrategioihin.
Joissakin muunnelmissa taas saattaa olla mukana myös pelissä eri vaiheita, joissa pelisäännöt muuttuvat. Myös tietyt korttikombinaatiot voivat tarjota pelaajille erityisoikeuksia. Hauskat muunnelmat tekevätkin paskahoususta pelin, johon ei voi kyllästyä.
Pelin erikoiskortit
Monet paskahousun eri versiot sisältävät erikoiskortteja, jotka muuttavat pelin kulkua ja tarjoavat mahdollisuuden taktisiin siirtoihin. Näiden erikoiskorttien ominaisuudet voivat vaihdella eri versioissa ja muunnelmissa. Yleisimpiä erikoiskortteja ovat kuitenkin aiemmin mainitut kakkonen, joka on suurin kortti, jota ei voi voittaa, sekä kaatokortteina toimivat kymppi ja ässä.
Usein ajatellaan, että paskahousu on simppeli peli, jossa vain hirveää vauhtia läiskitään kortteja sinne sun tänne. Siihen mahtuu mukaan kuitenkin yllättävän paljon mahdollisuuksia monenlaiseen taktikointiin. Erikoiskortit esimerkiksi tuovat peliin yllättävän strategisia elementtejä, sillä pelaajat joutuvat harkitsemaan tarkasti, milloin ja miten käyttää näitä kortteja parhaalla mahdollisella tavalla. Erikoiskorteilla voi parhaimmillaan ratkaista pelin lopputuloksen. Ja ainakin ne tuovat peliin odottamattomia ja hauskoja käännekohtia.
Valepaska eli kusihousu
Valepaska, jota kutsutaan myös nimellä ”kusetus”, noudattaa pääosin perinteisen paskahousu-pelin sääntöjä, mutta kortit asetetaan pöydälle selkäpuoli ylöspäin. Tämä luo peliin lisää jännitystä, kun kaikki ovat epävarmoja kanssapelaajien rehellisyydestä.
Kun pelaaja asettaa kortin pöydälle, hän kertoo muille selityksen siitä, mikä kortti se saattaisi olla. Muut pelaajat joutuvat sitten päättämään, uskovatko he pelaajan selitystä vai epäilevätkö hänen rehellisyyttään ja katsovat kortin. Jos kortti paljastetaan ja se vastaa pelaajan mainitsemaa korttia, katsoja joutuu nostamaan pöydällä olleet kortit. Jos taas pelaaja paljastuu valehtelijaksi, hänen täytyy itse nostaa kortit.
Hieman toisenlaisessa kusihousun variantissa käytetään jokereita. Säännöt menevät niin, että jokerin kohdalla on pakko aina sanoa kortille jokin muu arvo. Jos jää kiinni valheesta, joutuu luonnollisesti nostamaan kortit.
Punamusta paskahousu
Punamusta paskahousu on muunnelma, jossa mustilla kympeillä, ässillä ja kakkosilla on erityinen merkitys. Punaiset kympit sijoittuvat ysin ja jätkän väliin, punaiset ässät nousevat kuninkaiden yläpuolelle ja punaiset kakkoset ovat pakan alimmalla tasolla.
Kun lyöt kympin, ässän tai kakkosen, sinun täytyy muistaa mainita myös kortin väri. Kuvakortin voi lyödä myös tyhjälle pöydälle, ja pienin numero, johon voit lyödä kuvakortin, on seitsemän. Tämä variantti lisää strategista ulottuvuutta peruspeliin ja vaatii pelaajilta jo enemmän tarkkuutta ja huolellista harkintaa korttien käytössä.
UKK
Seuraavassa vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, jotka liittyvät paskahousu-korttipeliin. Nämä usein kysytyt kysymykset vastauksineen luettuasi olet valmis sukeltamaan paskahousun maailmaan.
Kuinka voitat pelin?
Voitat paskahousun pääsemällä ensimmäisenä eroon kaikista korteistasi lyömällä ne pöytään sääntöjen mukaisessa järjestyksessä.
Kuinka aloitat pelin?
Paskahousun alussa jaetaan pelaajille viisi tai kuusi korttia. Pelaaja, jolla on pienin kortti eli kolmonen kädessään, aloittaa pelin lyömällä kortin pöytään, minkä jälkeen on seuraavan vuoro.
Onko tähän peliin variaatioita?
Kyllä, paskahoususta on useita variaatioita eri säännöin, ja jokaisella variaatiolla on omat erityispiirteensä ja sääntömuutoksensa.