Vapaakenttä on yksi niistä perinteisistä korttipeleistä, jotka ovat pitäneet otteessaan pelaajia ympäri maailmaa vuosikymmenten ajan. Sen elegantti yhdistelmä strategiaa, taktiikkaa ja onnea on tehnyt siitä suositun niin korttipelien harrastajien kuin satunnaisten pelaajien keskuudessa. Vapaakenttä Pasianssi tarjoaa haasteen ja jännityksen lisäksi myös mahdollisuuden rentoutua ja viettää mukavia hetkiä korttipelin äärellä.
Olitpa sitten ensikertalainen tai kokenut pasianssipelaaja, tämä opas tarjoaa sinulle arvokasta tietoa ja vinkkejä Vapaakenttä Pasianssin pelaamiseen.
Pelin perusperiaate
Pasianssi on yksi niistä klassisista korttipeleistä, jotka ovat tulleet tutuiksi monille – mutta etenkin niille, joilla oli lapsuudessa tietokone, mutta ei välttämättä aina internet-yhteyttä. Nykyään pelin saa helposti omalle koneelleen esimerkiksi vapaakenttä.fi -sivuston ohjeilla.
Joka tapauksessa, Vapaakenttä Pasianssi on yksinpeli, jossa tavoitteena on järjestellä kortit tiettyyn järjestykseen ja poistaa ne pelikentältä mahdollisimman tehokkaasti. Korttipakka jaetaan useisiin pinoihin, ja pelaajan tehtävänä on siirtää kortteja näiden pinojen välillä tietyin säännöin.
Peli alkaa korttipakan sekoittamisella ja korttien jakamisella kahdeksaan pinoon. Tavoitteena on siirtää kortit maajärjestyksessä Ässästä Kunkkuun neljään pinoon “perustuksiksi” kutsuttuun tilaan pelin oikeaan yläreunaan. Pelaaja saa käyttää myös vasemmassa yläreunassa olevia neljää vapaata kenttää (mistä pelin nimi) tehdessään korttisiirtoja ja pyrkiessään löytämään Ässät, ja sen jälkeen kortit pienimmästä suurimpaan oikeisiin pinoihin.
Useimmissa pasiansseissa, kuten myös Vapaakentässä, peli päättyy, kun kaikki kortit on siirretty perustuksiin, tai kun pelaaja ei voi tehdä enempää siirtoja. Voitto saavutetaan, kun kaikki kortit on saatu järjestettyä oikein.
Vinkkejä aloitteleville Vapaakentän pelaajille
Uusien pasianssin harrastajien kannattaa yksinkertaisesti aloittaa pelaaminen. Valitse helpompi pasianssimuunnelma, kuten Klondike Pasianssi, jos olet vasta aloittelija. Se auttaa sinua oppimaan perusperiaatteet ennen kuin siirryt monimutkaisempiin versioihin.
Etenkin Vapaakenttä Pasianssia pelatessa yritä arvioida siirtojen seuraukset ennen korttien siirtämistä. Suunnittele useita siirtoja eteenpäin varmistaaksesi, ettei peli jumitu myöhemmin. Jos aloitteleva pelaaja pystyy suunnittelemaan jo esimerkiksi kaksi siirtoa eteenpäin, alkaa peli ratketa kuin itsestään.
Hyvänä neuvona on myös pyrkiä ensin vapauttamaan pelikentällä olevat alemmat kortit, jotta pääset käsiksi niihin kortteihin, joita tarvitset. Tämä vinkki toimii etenkin silloin, jos alimmaisena ovat ne kortit, joita tarvitaan perustusten tekemiseen heti aloituksessa, eli Ässät, Kakkoset, Kolmoset ja niin edelleen.
Pasiansseissa on tiettyjä sääntöjä, kuten korttien siirtämisen järjestys tai pakan kääntäminen, sekä Vapaakentässä myös se, kuinka monta korttia voit pakasta siirtää kerralla. Seuraa näitä sääntöjä tarkasti varmistaaksesi pelin sujuvuuden.
Vapaakentän säännöt
Vapaakenttä Pasianssi on mielenkiintoinen pasianssivariantti, joka tarjoaa pelaajille haastetta ja mahdollisuuden strategiseen suunnitteluun. Peli ei siis perustu niinkään onneen, vaan enemmän taitoon, sillä kaikki pelikortit ovat heti aloituksessa näkyvillä, ja pelaajan on osattava miettiä liikkeitään useamman siirron päähän.
Vapaakenttä Pasianssissa käytetään yhtä tavallista 52 kortin pakkaa. Pakka sekoitetaan ja jaetaan pöydälle kahdeksaan pakkaan kuvapuoli ylöspäin siten, että vasemmalla olevissa neljässä pakassa on 7 korttia ja oikealla olevissa neljässä pakassa on 6 korttia. Mikäli pelataan tietokoneella, pelaaja näkee lisäksi visuaalisesti kaksi neljän kortin mentävää tyhjää, tai vapaata, kenttää pelialueen yläreunassa. Nämä kentät edustavat vapaakenttää, johon pelaaja voi pelin aikana laittaa haluamansa neljä korttia odottamaan pakkaa, johon ne voi pelialueella laittaa. Tälle alueelle ei voi lisätä enempää kuin neljä korttia, eli korttien päälle ei voi lisätä ylimääräisiä kortteja.
Oikealla olevat neljä tyhjää kenttää edustavat perustuksia, johon pelialueella olevien pakkojen kortit on tarkoitus pinota maittain arvojärjestykseen Ässästä Kunkkuun. Tälle alueelle laitetut kortit ovat pysyvästi siellä, eli niitä ei voi enää ottaa mukaan peliin myöhemmässä vaiheessa.
Pelaaja voi siirtää kortteja pelikentällä nousevassa järjestyksessä. Esimerkiksi musta 5 voidaan sijoittaa punaisen 6 päälle. Vapaakentässä ei siis ole mahdollista laittaa esimerkiksi mustia kortteja päällekkäin, vaan ne menevät aina numerojärjestyksessä ja punainen-musta-punainen-musta-järjestyksessä. Voit myös siirtää kortteja vapaista kentistä toisille.
Korttien liikuttaminen
Voit siirtää kortin yhdestä pinosta toiseen, jos alle jäävä kortti on arvoltaan yksi korkeampi ja vastakkaisessa värissä.
Kun korttiketju koostuu oikeassa järjestyksessä olevista korteista, voit siirtää koko ketjun toiseen pinoon, jos sinulla on riittävästi vapaata kenttää. Pelissä on siis mahdollista siirtää vain niin monta korttia pinosta toiseen, kun pelaajalla on vapaita kenttiä joko pelialueella tai vasemmalla ylhäällä vapaana.
Pelialueelle tulevat tyhjät alueet voidaan täyttää millä tahansa kortilla tai korttipinolla, eli ei ole väliä, onko kyseessä Kuningas tai jokin muu kortti, tai korttien sarja.
Kuinka peli pisteytetään?
Vapaakenttä Pasianssin pisteytys voi vaihdella eri versioiden ja pelialustojen välillä, mutta yleisesti ottaen se perustuu useisiin tekijöihin, jotka vaikuttavat pelaajan suoritukseen pelissä. Pelin pisteytys on yksi tapa motivoitua parantamaan pelitaitojaan ja etsiä tehokkaita strategioita pelissä.
Peli voi päättyä joko voittoon tai tappioon. Voitto tarkoittaa, että kaikki kortit on siirretty pinosta pois ja peli päättyy onnistuneesti. Pelaaja kohtaa tappion, kun hänellä ei ole enää mahdollista tehdä siirtoja, tai kun pelissä ei ole enää jäljellä siirrettäviä kortteja.
Monissa pasianssiversioissa pelaajan suoritusta mitataan myös ajan perusteella. Nopeampi suoritus voi johtaa parempiin pisteisiin. Joissain netissä olevissa versioissa peliaika ei kuitenkaan vaikuta pisteisiin. Yleisempää kuitenkin on, että etenkin niissä versioissa, joissa pistetaulukko on kaikkien pelaajien nähtävillä, ajalla on merkitystä yhdessä tehtyjen siirtojen määrän kanssa.
Joissakin pasiansseissa voi olla esimerkiksi rajoitus siihen, kuinka monta kertaa voit siirtää kortteja pelin aikana. Tämä voi vaikuttaa pisteytykseen, ja mitä vähemmän pelaaja on käyttänyt siirtoja pelin aikana, sitä parempiin pisteisiin tämä yleensä yltää.
Joissakin pasianssiversioissa saatetaan lisäksi myöntää bonuspisteitä tietyistä suorituksista, kuten korttiketjujen muodostamisesta tai useiden korttien siirtämisestä yhdellä siirrolla.
Pelin historia
Vapaakenttä Pasianssi, jota joskus kutsutaan myös ”FreeCell Solitaireksi”, on yksi pasianssin suosituimmista muunnelmista. Vapaakenttä Pasianssin kehitti Paul Alfille vuonna 1978. Alfille oli tuolloin työskennellyt tietokoneohjelmoijana Microsoftilla, ja hän loi pelin osana projektiaan kehittää tietokoneohjelmia, jotka edistäisivät käyttäjien tietokoneen käyttöä. Vapaakenttä Pasianssi oli yksi monista pasianssimuunnelmista joita hän loi, mutta siitä tuli nopeasti suosittu ja ikoninen.
Vapaakenttä Pasianssi erottuu muista pasianssimuunnelmista erityisesti sen sääntöjen ja pelimekaniikan puolesta. Pelissä on neljä tyhjää ”vapaata kenttää”, joille pelaaja voi sijoittaa kortteja väliaikaisesti. Tämä lisää strategista syvyyttä peliin, kun pelaajalla on enemmän mahdollisuuksia siirrellä kortteja ja suunnitella taktiikkaa.
Peli sai alkunsa tietokoneohjelmana, mutta se levisi nopeasti muihin alustoihin, kuten Windows-käyttöjärjestelmään. Vapaakenttä olikin mukana monissa Windows-versioissa aina Windows 95:stä alkaen, mikä teki siitä monille tietokoneen käyttäjille helposti saatavilla olevan pelin. Sen yksinkertaiset säännöt ja mahdollisuus harjoitella loogista ajattelua houkuttelivat pelaajia kaikenikäisistä ryhmistä.
Peli on edelleenkin suosittu ja pelattu pasianssimuunnelma. Se on saatavilla monilla eri pelisivustoilla ja mobiilisovelluksissa. Vaikka se ei ehkä ole enää yhtä hallitseva kuin sen huippuaikoina, se on silti yksi ikonisimmista ja tunnetuimmista pasianssimuunnelmista, joka on jättänyt jälkensä tietokonepelien historiaan.
Usein kysytyt kysymykset – Vapaakenttä
Vapaakenttä Pasianssiin liittyy usein kysyttyjä kysymyksiä, ja tässä osiossa käsittelemme joitakin yleisimpiä näistä kysymyksistä.
Kuinka käsitellä tilannetta, jossa korttipinot ovat tukossa?
Jos kohtaat tilanteen, jossa korttipinot alkavat olla tukossa ja liikkumatilaa on vähän, keskity ensisijaisesti vapauttamaan kortit pinoista. Käytä tyhjiä kenttiä strategisesti korttiketjujen luomiseen ja pidä huolta siitä, että voit liikuttaa kortteja pois pinosta vapaalle kentälle.
Mitä tehdä, kun kuningas on piilossa?
Jos kuningas on piilossa, yritä ensin keskittyä muihin siirtoihin ja korttiketjuihin. Kun kuningas lopulta tulee näkyviin, pyri sijoittamaan se tyhjälle kentälle aloittaaksesi uuden korttiketjun. Tämä auttaa luomaan tilaa ja mahdollisuuksia tuleville siirroille.